Lemieux elôször pont nélkül

2001.01.16. 19:11
Öt összecsapást rendeztek az NHL százkettedik játéknapján, amelyen a legnagyobb meglepetést a Florida okozta, mivel simán verte a Dallast.
Két eseménytelen - jobban mondva góltalan - harmad után az utolsó játékrészben robbantott a Panthers, és két és fél perc alatt eldöntötte a mérkôzést. Elôbb Mike Sillinger, majd Viktor Kozlov talált be az addig hibátlanul védô Marty Turco ketrecébe (a sértôdôs Eddie Belfour ezúttal a padon ücsörgött), míg a túloldalon Roberto Luongo állta a Csillagok csatárainak rohamait, így a Párducok gyôzelemmel, Roby pedig szezonbéli harmadik shutoutjával (30/30) zárta a hatvan percet. Érintetlen maradt a Colombus hálôôrének, Ron Tugnuttnak a kapuja is, aki pályafutása tizenhetedik shutoutját könyvelhette el. Az elmúlt szezon playoffjának legjobb hatékonysággal védô kapusa (akkor még a Pittsburghben brillírozott) ezúttal a Minnesota játékosait kergette ôrületbe, ugyanis a Vadak mind a harmincegy lövésénél jól avatkozott játékba. Elöl Geoff Sanderson kétszer, míg Tyler Wright egyszer vette be a Wild kapuját, így a Blue Jackets könnyedén hozta a derbit.

Kevin Stevens
Pittsburgh Penguins
Jóval nehezebb dolga volt a Pingvineknek, akik a hatalmas Kacsákkal meccseltek hazai jégen. Tony Hrkac révén a Ducks szerzett vezetést az elsô harmadban,, melyet Alex Kovaljov egyenlített ki a második játékrész elején. Jött azonban újra Hrkac (a vendéggólokkat egyébként mindkétszer Teemu Selänne és Marty McInnis készítette elô), ám Hans Jonsson még a második húsz perc vége elôtt ismét egalizált. Alig telt el két perc a harmadik harmadból, Kovaljov belôtte idénybeli huszonharmadik találatát, s erre már nem volt válasza a vendégeknek. Ha nehezen is, de gyôzött tehát a Penguins, melyben visszatérése óta elôször zárt pontnélküli meccset Mario Lemieux.

Brendan Shanahan
Detroit Red Wings
Nemcsak a gólok száma, de még az eloszlásuk is megegyezett a fentebb vázoltakkal San Joséban, ahol a Cápák a Red Wings megregulázására készültek. A kaliforniai publikum kisebb félelemmel foglalt helyet a lelátón, ugyanis kedvenceik ebben az idényben jobban szeretnek idegenben jégre lépni, legalábbis eredményesebben játszanak távol az otthontól. Nos, a nagyérdemű ezúttal sem csalatkozott, a Detroit nagy csata után hozta a meccset. Martin Lapointe a második harmadban az autóvárosiakat juttatta vezetéshez, majd ezt a záróperiódus második percében egy újabb góllal fejelte meg. Nem telt bele három perc, Pat Marleau duplájával egyenlített a Sharks. Hat minutummal a vége elôtt azonban jött Steve Yzerman, s újabb gyôztes gólt lôtt - a csatár ebben a szezonban nem szórja a gólokat, ám amikor betalál, akkor az sokat ér. A csatárok remeklése melett persze kellett Chris Osgood kapus bemutatója is - a Vörös Szárnyak hálôôre 39/37-tel zárt.

Nem volt szerencséjük ezen a napon a Szenteknek, hiszen a San Jose mellett a St. Louis is elbukott. A mostanában botladozó Bluest ezúttal a Prérikutyák vonyították túl (bocs...), akiknél Daniel Briere megduplázta idei találatainak számát - immáron négynél jár. A meccs egyébkét a tarcsikapusok estéje volt, a Sean Burke-öt helyettesítô arizonai Rob Esche szempontjából kiválóan (33/32), míg a Roman Turek örökébe lépô Brent Johnson szemszögébôl tragikusabban zárult a nap.

A 102. játéknap eredményei
Pittsburgh Penguins-Anaheim Mighty Ducks 3-2 (0-1,2-1,1-0)
Florida Panthers-Dallas Stars 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)
Colombus Blue Jackets-Minnesota Wild 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
San Jose Sharks-Detroit Red Wings 2-0 (0-0, 0-1, 2-2)
Phoenix Coyotes-St. Louis Blues 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)