Hódeszkások a belváros felett

2001.01.17. 14:48
A tervezők és a kivitelezők kitettek magukért: január 20-án olyan ugrósánc magasodik majd a Westend City Center tetején, amilyen még nem volt látható Magyarországon. Itt rendezik ugyanis a Sprite: Downtown High O'Neill Snowboard City Jump pénzdíjas snowboard- versenyt. Nemzetközi versenyzőgárda és 10-12 méteres repülések várhatók.

Csak maga az ugrósánc 21 tonna acélból van, és ehhez jön még hozzá a faszerkezet - kezdte beszámolóját Kelemen Zoltán, az O' Neill magyarországi ügyvezető igazgatója. Ez így nem is tűnik soknak, azonban ez a mesterséges hegy a Westend City Center tetején épül! Itt rendezik ugyanis a Sprite: Downtown High O'Neill Snowboard City Jump elnevezésű pénzdíjas snowboard-versenyt. A szervezők nagy örömére cseh, lengyel és osztrák versenyzők is jelezték részvételi szándékukat.

Az ugrósánc újdonságnak számít a sportág hazai történetében. A 29 fokos lejtésű rámpa legmagasabb pontján 6 méterrel emelkedik a garázstető fölé, a 4 méter magas kidobóasztal garantálja, hogy a közönség kizárólag profi versenyszámokat láthat majd. A résztvevők 10-12 méter repülés alatt mutatják be a különféle trükköket, szaltókat, forgásokat. A sánc nekifutó részére műhó kerül, amit igazi hóval borítanak be. A leérkező lejtőt szintén hó fedi.

Ugrósánc a bevásárlóközpont tetején

Bécsi Balázs, a legjobb hazai versenyző elmondta, bízik benne, hogy a pálya nehézségére való tekintettel a résztvevők gerinc-, váll-, csukló- és térdvédővel ellátva állnak rajthoz, hogy bemutassák a vízszintes és függőleges ugrásokat. A bukósisak pedig már természetes felszerelése a hódeszkásoknak.

A tervezett program:
9.00-12.00: nevezés
10.00-14.00: hivatalos edzés
16.00: selejtezők
17.30: koncert
19.00: döntő
20.00: koncert
22.00: eredményhirdetés, party
A résztvevők kettőt ugranak, és a több pontot érő ugrás számít. A legjobb eredményt elért 8 versenyző kerül a döntőbe, ahol már hármat ugranak, és a két legjobb ugrás számít be a végeredménybe. A döntőbe jutott versenyzők között 1 millió forintot osztanak szét a résztvevők, természetesen az elért helyezések arányában. A leghálátlanabb feladatot a négy pontozóbíró végzi. Egyik a trükköket, egy másik a magasságot, a harmadik az elugrást, míg az utolsó a leérkezést pontozza.

A fűtött Sprite sátorban lehet majd felmelegedni a versenyek között. A 300 négyzetméteres sátorban több büfé áll az érdeklődők rendelkezésére, valamint óriás kivetítőn snowboardos filmeket vagy a kint zajló verseny élő közvetítésének képeit lehet követni. A bátrabbaknak lehetőségük lesz virtuális deszkázásra is.