Sampras kínlódott, fordított, és nyert

2001.01.20. 13:23
Két kiemelt búcsút intett az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság küzdelmeinek, a végső győzelemre is esélyesek általában simán nyertek, kivéve Pete Samprast. Az amerikai állócsillag vesztett állásból fordított, és végül öt játszmában felülmúlta - 6:4, 4:6, 4:6, 7:5, 6:2 - argentin ellenfelét. Sampras eddig még egyszer sem jutott tovább három játszmában, ellenben André Agassival, aki ezúttal sem vesztett egy szettet sem.
Sampras futhatott a győzelem után
Pete Sampras sorsolása nem a legjobb, ezt már sejteni lehetett az első napon, hiszen olyan menőkkel kell rendre összemérni az erejét, akik ugyan nem szerepelnek most a világelitben, de tudásuk vitathatatlan. A cseh Karol Kucserával találkozott az első napon, aki két éve elütötte a továbbjutástól. Szoros, kiélezett küzdelemben ezúttal Sampras nyert, de formája szemlátomást átlagos volt. Bogdan Ulihrach ellen sem élete legjobbját nyújtotta, és ezúttal is szoros, "tie break"-es játszmákban diadalmaskodott.

Aztán pénteken következett az argentin Chela, és Sampras kétszer már a rövidítésig sem volt képes eljutni. Az első szettet hozta ugyan, de a következő kettőben a piros sapkás irányított, pazar elütéseket produkált, nem egyszer őrületbe kergette az amerikait, aki egy kicsit idegesnek is tűnt. Sokszor hibázott, ezeket Chela rendre kihasználta.

Érett a meglepetés, de Sampras a negyedik játszmában összekapta magát, és ha nehezen, de 7:5-re megnyerte. Ez az apró lépés lendületet adott neki, és az ötödikben már az egyre többet hibázó argentin nem tudta felvenni vele a lépést, 6:2-re hozta a sorsdöntő játszmát, így a világranglista harmadikja ott lehet a negyedik fordulóba.

Chela nem habozott kihasználni ellenfele hibáit
André Agassi eddig még játszmát sem vesztett. A német Prinosil úgy látszott, hogy megszorongathatja őt, hiszen a meccs elején fej-fej mellett haladtak, ám a döntő pillanatokban Agassi nem hibázott. Aztán a német feladta sérülés miatt a második "felvonásban." A világranglista második Marat Szafin iskolázott, csupán hat gémet (6:1, 6:1, 6:4) engedélyezett a cseh Tabarának. A britek üdvöskéje, egyszersmind legjobbja a nyolcadik helyen kiemelt Tim Henman ráijesztett rajongóira, hiszen az ausztrál Andrews ellen miután az első kettőt hozta - 6:3, 6:2 -, a harmadik játszmát 6:0-ra bukta el. A negyedikben viszont helyreállt a világ rendje (6:2), így ő is ott lehet a legjobb tizenhat között. Nem úgy, mint a francia Cedric Pioline, a tizenkettedik kiemelt, aki négy játszmás küzdelemben alulmaradt a régi önmagát idéző Todd Martinnal (6:4, 3:6, 6:3, 6:4) szemben.

A hölgyeknél sem borult a papírforma. A címvédő Davenport két sima játszmában (6:1, 6:2) jutott tovább, Szelest megszorongatta a francia Loit, de Mónika 6:3, 7:5-tel továbbment. Anna Kurnyikova elvesztette az első szettet (2:6)az osztrák Barbara Schett ellen, aztán észbe kapott (6:4, 6:3), és ő is ott lehet a negyedik fordulóban. A francia 14. kiemelt Testud azonban már csak mint néző szemlélheti az eseményeket. A belga Henin - vigyázat Szeles, még veretlen a hölgy ebben az évben - verte alig több, mint egy óra alatt...