Szárnyaltak a Pingvinek

2001.02.08. 18:08
Szerdán nyolc összecsapással folytatódott a nagyüzem az NHL-ben. A 121. játéknap rengeteg érdekességgel szolgált, ezek közé tartozik a Pittsburgh kiütéses gyôzelme a Flyers ellen, a Toronto hasonló mérvű sikere az Atlantával szemben, valamint a ligaelsô Colorado hazai veresége.
Jaromir Jagr
Pittsburghben elálélt a publikum kedvenceik kezdésétôl, a Pingvinek pillanatok alatt három nullra elhúztak. A váratlanul jó sikerült starttól kissé el is bízta magát a fekete-sárga egylet, így a harmad végén már egyenlô állást mutatott a nagytábla. A második húsz percben aztán már nem követte el ugyanezt a hibát a Penguins, s egy laza ötössel ellépett riválisától. A negyven percnyi "ámokfutás" vezéralakjának Alex Kovaljov bizonyult, aki hat tricket, azaz mesterhármast ért el, emellett kiosztott két gólpasszt is. Nem sokkal maradt el tôle a hétvégi All Star meccset nyakfájás miatt kihagyó Jaromir Jagr sem, aki kettô kettôvel térhetett pihenni. Ha már a társaknak ennyire ment, akkor a Fôpingvin, Mario Lemieux sem maradhatott el tôlük, aki lôtt egy gólt, és kiosztott két asszisztot. Említést érdemel még Robert Lang is, aki ezúttal önzetlenségével tűnt ki a társak közül - három elôkészítést vállalva.

Torontóban is a második játékrészben szórakozhattak legjobban a szurkolók, ugyanis ekkor lépett meg ellenfelétôl a Maple Leafs. Némi meglepetésre húsz perc után a Thrashers vonulhatott elônnyel pihenni, ugyanis a kólások mágikus triója ismét összehozott egy gólt: mint általában, most is Ray Ferraro és Andy Brunette voltak a feladók, míg Donald Audette idénybeli huszonhatodik találatát szerezte. Az elsô szünet után aztán beindultak a Juharlevelesek, akik a középsô harmadot hárommal, at utolsót pedig néggyel nyerték. Curtis Joseph a hazai háló elôtt áthatolhatatlannak bizonyult (CuJo 35/36-tal zárt), elöl pedig Gary Roberts (két gól), Yannick Perreault (egy gól-két assziszt) és Tomas Kaberle (három passz) vitte a prímet.

Két meglehetôsen unalmas harmad után az utolsó húsz percre pörögtek fel az események Denverben. A Lavina drukkerei ezúttal azonban nem lehettek túl elégedettek, ugyanis a négy találatból hármat a vendég Washington lôtt (Richard Zednik, Jeff Halpern, Steve Konowalchuk), az Avalanche részérôl csak Joe Sakic volt eredményes - idén harmincadszor. A Capitals kapujában egyébként a hazaiak kedvencének Pat Roynak egykori tartaléka, Craig Billington parádézott (31/32). A kapusok meccsét hozta a Minnesota floridai vendégjátéka is, melyen a hazaiak portása, Roberto Luongo (19/20) diadalmaskodott Manny Fernandezzel (29/31), a Wild hálóôrével szemben.

A jelen és a jövô mérte össze erejét a Buffalo és az Islanders összecsapásán. A Szablyák, egy nappal a nagyobbik New York-i egylet, a Rangers kivégzése után a Szigetlakókat is legyűrték Makszim Afinogenovnak a hosszabbítás negyvenkettedik másodpercében lôtt góljával. A Sabres kapujában Dominik Hasek 30/31-gyel, míg a vendégeknél a tavalyi draft elsô választottja, Rick DiPietro 27/29-cel zárt. Hosszabbítás után nyert a Carolina is Phoenixben, az arizonaiak végzetét Jeff O'Neillnek a rájátszás huszonötödik másodpercében elengedett lökete jelentette. Hiába vezetett Paul Kariya góljával az Anaheim a Chicago ellen, a Szeles Város egylete a Kings után a Kacsák ellen sem vallot szégyent - a keddi döntetlen után szerdán simán nyert. Jóval nehezebben gyűjtötte be viszont a két pontot a Dallas, mely csak Derian Hatchernek az ötvenkettedik percben szerzett góljával múlta felül az Edmontont.

A 121. játéknap eredményei
Buffalo Sabres-New York Islanders 2-1 h. u. (0-0, 1-0, 0-1, 1-0)
Pittsburgh Penguins-Philadelphia Flyers 9-4 (3-3, 5-0, 1-1)
Toronto Maple Leafs-Atlanta Thrashers 7-1 (0-1, 3-0, 4-0)
Florida Panthers-Minnesota Wild 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Dallas Stars-Edmonton Oilers 3-2 (2-2, 0-0, 1-0)
Colorado Avalanche-Washington Capitals 1-3 (0-0, 0-0, 1-3)
Phoenix Coyotes-Carolina Hurricanes 1-2 h. u. (1-0, 0-0, 0-1, 0-1)
Anaheim Mighty Ducks-Chivago Blackhawks 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)