Az európai Kajak-Kenu Szövetség kongresszust tart Győrött

2001.03.30. 15:44
Két nappal a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közgyűlése után újabb fontos fórum nyílik a sportág berkein belül: szombaton, március 31-én Győrben tartja kongresszusát az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA). A szervezetnek 41 tagja van, közülük 26 ország képviselői érkeznek hazánkba, hogy megtartsák - sorrendben ötödik - tisztújító ülésüket, és megvitassák az alapszabályt érintő módosító javaslatokat.
Az egynapos rendezvény során a tagok szavaznak az egyik alelnök és a főtitkár személyéről, akit már biztosan nem választanak meg újból, ő ugyanis tavaly novemberben elnyerte a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség pénztárnoki posztját. A kongresszus résztvevői döntenek az igazgatóság két további tagjáról is, ugyanakkor a tisztújítás nem érinti az elnököt, a brit Albert Woods mandátuma ugyanis csak 2003-ban jár le. A kilencfős igazgatóságnak egyelőre nincsen hazai tagja, azonban az MKKSZ bízik benne, hogy ez megváltozik, és a vasárnap reggel összeülő frissen választott tanácsban magyar szakember is helyet foglal majd.

Az ECA alapszabálya alapvetően a nemzetközi szövetség normáihoz igazodik, azonban érkeztek módosító javaslatok a szervezet hatáskörébe tartozó Európa-bajnokságokat illetően - egyik ilyen előterjesztés szerint a síkvízi Eb-n hosszabb távú futamokat is kellene rendezni. A kongresszus szintén dönt a 2006-os felnőtt síkvízi Európa-bajnokság rendezési jogáról, amelyre Görögország mellett jelentkezett még Csehország és Spanyolország is.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Győr Város Önkormányzata közös szervezésű ECA-kongresszusán a megszokott hivatalos formaságok mellett meglepetések is várják a kontinens országainak képviselőit: a tagországok lobogói és virágokból kirakott kétméteres ECA-logó fogadja a küldötteket, az ülés megnyitása előtt pedig orgonakoncerttel szórakoztatják a komoly kérdések megvitatására készülő sportvezetőket.