Zoltai Gusztáv lehet az MTK elnöke

2001.04.06. 16:51
Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója lehet az egyik legpatinásabb magyar klub, az MTK elnöke. Amennyiben április végén Zoltait megválasztja az MTK közgyűlése, akkor egy több mint fél éve tartó probléma rendeződik. Jóny István ügyvezető elnök az Indexnek elmondta: ennyi ideje keresnek társadalmi elnököt az egyesületnél.
Szokás lett pár éve Magyarországon, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező, a mai sportéletben jelentős szerepet játszó kluboknak politikusok lesznek a társadalmi elnökei. Torgyán József a Fradinál töltötte be ezt a tisztséget, Szabó János a Honvédnál, Lányi Zsolt pillanatnyilag Újpesten.

A társadalmi elnök révén többletforrásokra lehet szert tenni, és még számos más előnnyel is járhat, ha egy klub élén politikus áll. Az MTK-nál is szerettek volna egy komoly befolyással, tekintéllyel bíró személyt a társadalmi elnöki székbe ültetni, de nem sikerült. Mindez csak azért merülhetett fel, mert az eddigi elnök, Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke - korára való tekintettel - már nem vállalta a pozíció jövőbeni betöltését.

Az interneten is feladtak hirdetést

Az MTK egyébként sikeres évet tudhatott maga mögött, hiszen a tavalyi olimpián a kajakos Storcz Botondnak köszönhetően két aranyérmet is nyert a kék-fehér klub, az utóbbi húsz év legsikeresebb teljesítményét nyújtották, ha az olimpiai pontszámokat nézzük. Ettől függetlenül korántsem volt csábító kihívás az MTK elnökének lenni.

Jóny István ügyvezető elnök az Index érdeklődésére elmondta: még az interneten is adott fel hirdetést, hátha odafigyel erre valaki, és lecsap a kínálkozó alkalomra. Jóny persze önmaga is próbálkozott, többek között Martonyi János külügyminiszternek is felajánlotta a posztot, más miniszterekkel is egyeztetett - eredménytelenül. Több mint fél évig kutatott - mindhiába.

Aztán Zoltai Gusztávra esett a választása, aki igent mondott, és a Mazsihisz elnöke megtiszteltetésnek tartja, hogy az MTK elnöke lehet. Az április végén tartandó egyesületi közgyűlésen alighanem meg is fogják választani őt.