Kettős magyar győzelem a súlyemelő Eb-n

2001.04.26. 19:27
A 80. férfi és 14. női Európa-bajnokság harmadik napján megszülettek az első magyar aranyérmek. A 75 kilogrammos hölgyek között az oroszlányi Likerecz Gyöngyi élete legnagyobb sikerét érte el, és összetettben az első helyen végzett. A május végén tizennyolc éves magyar hölgy szakításban és lökésben is a legjobbnak bizonyult.
Likerecz Gyöngyi
A trencséni kontinensbajnokság előtt a legnagyobb esélyeket a nők 75 kilogrammosok versenyében adták a szakemberek a mieinknek. Joggal bízhattak abban, hogy a két bronz után végre aranyat is nyerhetünk. Likerecz Gyöngyi ugyanis az ötödik helyen végzett a sydneyi olimpián - legjobb európaiként -, míg Dankó Ilona, a Haladás versenyzője a hat évvel ezelőtti varsói világbajnokságon aranyérmet szerzett szakításban.

A verseny ettől függetlenül nem kezdődött jól a szombathelyi versenyző számára. A kezdőfogását ugyanis csúnyán elrontotta. Másodszorra azonban javított, és harmadik fogást is biztosan teljesítette. 105 kilóval zárt, és ezt jó eredménynek lehetett tekinteni.

Az orosz Mannanova és Likerecz ennél két és fél kilóval többre voltak képesek, így Dankónak maradt a harmadik hely. Ám mivel Likerecznek 35 dekával könnyebb volt a testsúlya, így az aranyat az ő nyakába akaszthatták.

A harmadik fogásra már nem is volt szükség

Mivel a lökés az erősebb fogásnemének számít a magyar lánynak, így voltaképpen nem is kellett különösebben izgulni érte. Likerecz második fogásával - 130 kiló - már egyértelművé tette, hogy ebben a mezőnyben kétségkívül ő legjobb. A harmadik gyakorlatát már végre sem kellett hajtania, boldogan borulhatott edző-édesapja nyakába.

A verseny végén az ukrán Suhorukon múlt, hogy Dankó hányadik helyen végez. Mivel ő rontott, Dankó lett a második. Teljes magyar siker, és még vannak esélyeseink az Eb-n, gondoljunk csak az olimpiai bronzérmes Feri Attilára és a hatodik Kovács Zoltánra.