Kétszer egyenlített, és pontot mentett az Újpest

2001.05.13. 17:37
A forduló, illetve az egész bajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését az Üllői úton játszották, a listavezető Ferencváros az őt kupából búcsúztató hatodik Újpestet fogadta. A Fradi múlt vasárnap ötöt kapott az MTK ellen, így már csak két ponttal vezet a kék-fehérek és a Kispest előtt. A hatodik Újpest hátránya a zöldekkel szemben csak hat pont, és ez meg is maradt, mert a rangadó döntetlen lett, jóllehet kétszer is vezetett a Fradi, de mindkétszer egy percen belül egyenlített az UTE.
Az első kisebb siker már a mérkőzés előtt megszületett, a stadion előtt ugyanis nem volt verekedés, mert a szokásoktól eltérően ezúttal egy hosszú ponyva alatt kísérték be a biztonságiak a Megyerről érkező drukkereket. Kezdődhetett tehát a várva várt mérkőzés, amelyik előtt a szurkolótáborok külön készültek. "Bízunk benned Tokody" - ezt lehetett olvasni a zöldek oldalán, utalva Tokody hatalmas öngóljára a Dunaferr ellen. "Már csak Tokodyban bíztok?" - olvashattuk a másik oldalon. Remélhetőleg csak szópárbajig fajulnak az indulatok.

Az MTK elleni meccshez képest a bizonytalankodó védelemből kimaradt Hrutka és Keller is, vagyis Csank átszervezte a védelmet, egyértelműen abban a reményben, hogy a mozgékony Herczeget hatékonyan tudják fogni. A Fradi kezdett sokkal aktívabban, Horváth Péter szépen fordult a kapu felé, de Bíró a helyén volt. Majd egy perc múltán a tavaly győztes gólt fejelő Dragóner került helyzetbe, de a fejes, ha centikkel is, a kapu mellé szállt. Az első negyedóra végén Cheregi fejesét hárította üggyel-bajjal Bíró.

Tamási javította hibáját: egyenlített az Újpest

Ezek után távoli lövésekkel próbálkoztak a hazaiak, de Pinte és Dragóner kísérletét - csakúgy, mint Gyepes fejesét - is ártalmatlanította az újpesti portás. Aztán Tamási ügyetlenkedett a saját tizenhatosán belül, eladta a labdát, ebből Horváth ziccerbe került, és ő ugyan még hibázott, Vén azonban már nem.

Az Újpest igen védekező felfogásban játszott, azonban amikor lehetőséghez jutott a Fradi kapuja előtt, ki is használta. Két perc sem telt el a vezető találat után. Dvéri jobb oldali szögletét Tamási fejelte kapura - ezáltal javított valamelyest korábbi hibáján -, és az elmélázó védők között Urbán egyenlített.

Parázs percek a félidő végén

Aztán a két gyors gól után a játékosok - no meg a nézők is - egyre többet foglalkoztak egymással és a bírói ítéletekkel. Egy kis megnyugvást csak Pinte remek indítása hozott, amikor Gyepes lépett ki nagy helyzetben, de a hátra érkező Korolovszky, és Bíró közös erővel menteni tudott.

A félidő utolsó perceiben háromszor villant a Fradi, előbb Gyepes beadását Horváth tíz méterről lőhette kapura, ám a középre tartó lövést Bíró kiütötte. Majd Lipcsei lövése okozott gondot, végül az igen aktív Gyepes lőtt fölé tiszta helyzetben négy méterről. Így hát maradt a döntetlen.

Sorozatos helyzetek után Pinte betalál

A Fradi ott kezdte a második játékrészt, ahol az elsőt abbahagyta. Lendületesek voltak, gyorsan átjátszották a lilák védelmét, ennek köszönhetően Gera, a Horváth helyére beállt Tóth Mihály, majd Kriston került helyzetbe, de Bíró illetve a védelem mindannyiszor résen volt.

Még hat perc sem telt el, amikor Tóth ollózott, de Bíró ezúttal is a helyén volt. Újabb egy perc múltán Pinte lőtt kecsegtető helyzetben centikkel mellé. A Fradi futószalagon gyártotta a helyzeteket, ám a kapu előtt elbizonytalanodtak a zöldek.

Egészen a 65. percig nem is találtak a hálóba, ekkor azonban Tóth nagyszerűen fejelt egy labdát Pinte elé, aki megelőzte Tamásit, és a kimozduló Bíró mellett a kapuba emelt. Ezzel meg is nyugodhatott volna a Fradi, csakhogy egy percet sem bírtak megint kihúzni.

Különös koreográfia, egy perc után egyenlít az Újpest

Egy kósza ellentámadás - ez volt a második újpesti próbálkozás ebben a félidőben - után a Diósgyőrből igazolt szlovák Kunzo 21 méterről lövésre szánta el magát, és az a hálóba vágódott. Nagy gól volt.

A két megintcsak gyors gól után a Fradi nem állt le, és Földvári beadását Pinte három méterre a kaputól, nagy helyzetben ellőtte bíró lába között, de a kapufa mellett is. Aztán jött egy nem várt újpesti kontra, de Herczeg nem tudta bevenni egykori csapattársa, Szűcs kapuját.

Tóth az utolsó percben kapufát lőtt

A Fradi a végén mindent egy lapra tett fel, Tóth Mihály egy baloldali beadás után a kapufát találta el. Ez volt a meccslabda, mert Bíró már verve, de a labda kifelé pattant. A mindent eldöntő találatot tehát nem volt képes bevinni a Fradi. Az Újpest az utolsó percekben folyamatosan húzta az időt, Kisteleki István pedig cserékkel operált, hogy az egy pont azért meglegyen, hiszen már ez is jobb, mint a novemberi eredmény.

Mindent egybevéve a Ferencváros sokkal többet támadott, a megyeriek azonban szinte százszázalékos helyzetkihasználásuknak köszönhetően egy pontot megmentettek. Ezzel legrosszabbul a Fradi járt - negyedik meccsen nyeretlen -, legjobban pedig az üldözői, hiszen biztosan nem léphetnek a zöldek.

Jegyzőkönyv
Ferencvárosi TC-Újpest FC 2-2 (1-1)
Üllői út, 14 000 néző, V: Szabó Zs.
Ferencváros: Szűcs L. - Cheregi, Dragóner, Nagy N. - Kriston, Lipcsei, Pinte, Gyepes (Földvári, 74.), Vén (Keller, 83.) - Horváth P. (Tóth M., a szünetben), Gera
Újpest: Bíró Sz. - Medgyesi, Korolovszky (Szélesi, 69.), Tamási, Pető Z. - Tokody (Terjék, 61.), Kunzo, Urbán, Dvéri - Orescsuk (Galaschek, 89.), Herczeg
Gólszerzők: Vén (25.), Pinte (65.), illetve Urbán (27.), Kunzo (66.)
Sárga lap: Gera (24.), Lipcsei (31.), Kriston (56.), illetve Korolovszky (42.), Dvéri (59.), Pető Z. (90.)