Csehország sorozatban harmadszor a hoki-világ trónján

2001.05.14. 18:26
Legutoljára 1981 és 1983 között volt rá példa, hogy egy válogatott sorozatban háromszor nyerjen az A-csoportos jégkorong-világbajnokságon. Ez pedig még a Tretyakkal felálló szovjet gárda volt. Ez a bravúr most a cseheknek sikerült. Sikerük értékét növeli, hogy a vasárnapi döntőben 0-2-ről sikerült nyerniük. A hannoveri Preussag Arenában 10 513 néző láthatta élőben, amint Moravec hosszabbításban szerzett góljával 3-2-re verték Finnországot.
Az első harmad hatalmas finn fölényt hozott, ám Lind mégis csak két perccel a játékrész vége előtt tudta bevenni a szenzációs napot kifogó Hnilicka kapuját. A második húsz percben is az északiak voltak aktívabbak, ennek megfelelően, egy emberelőnyös helyzetből növelték is előnyüket. A harmadik játékrészre feltámadtak a címvédő csehek, és minden mindegy alapon kezdtek el játszani. Ennek eredményeként a 45. percben szépítettek, majd a mérkőzés vége előtt öt perccel az egyenlítés is sikerült nekik.

A hosszabbításban a finnek kerültek előbb emberelőnyös helyzetbe, ám nem tudtak élni a lehetőséggel. A hosszabbításból 10 perc és 53 másodperc telt el, amikor Moravec ütőjéről elindult útjára a világbajnoki címet eldöntő lövés. Miután a pakk a finn kapuban kötött ki, a csehek egy kupacban ünnepelték tizedik - zsinórban - harmadik világbajnoki címüket.

A csehek 1996 óta egyetlen vb-ről sem tértek haza érem nélkül, míg az északi ország válogatottja négy esztendőn belül, a harmadik ezüstérmét szerezte. A 99-es döntőben ugyanez volt a párosítás, és ott is a csehek diadalmaskodtak, ugyancsak hosszabbítás után. A döntő utáni statisztikákból kiderült, hogy a kapura lövési arány 49:35 volt a finnek javára.

A világbajnoki cím sorsát eldöntő David Moravec mellett Milan Hnilicka is különdíjat kapott a torna legjobb kapusaként, míg a legjobb védő a svéd Kim Johnsson, a legjobb csatár pedig a finn Sami Kapanen lett. A gólkirályi címet is egy finn hokis, a döntőben is eredményes Juha Ylönen érdemelte ki.

A jövő évi vb-t Svédország rendezi,
a torna 2002. április 28-án kezdődik.
A csoportok beosztása:
A-csoport: Csehország, Németország, Svájc, Ázsia-bajnok
B-csoport: Finnország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország
C-csoport: Svédország, Oroszország, Ausztria, Szlovénia
D-csoport: Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Lettország

Prágában az Óvárosi téren két hatalmas képernyő előtt, közel 50 ezer ember kísérte figyelemmel a döntőt. A győzelem után is több ezren özönlöttek az utcákra, és hatalmas utcabál kezdődőtt. A prágai rádió jelentése szerint szintén ezrek mentek ki az utcákra Brünnben, Ostravában, Pilzenben és más nagyvárosokban is. Václav Havel államfő táviratban köszöntötte a jégkorongozókat.

A döntőben:
Csehország-Finnország 3-2 (0-1, 0-1, 2-0, 1-0), hosszabbítás után
Gólszerzők:
M. Prochazka (45.), Dopita (55.), Moravec (71.), illetve Lind (18.), Ylonen (39.)

A döntő után közzétették a vb All-Star csapatát.
kapus: Milan Hnilicka (cseh)
védők: Petteri Nummelin (finn), Kim Johnsson (svéd)
csatárok: Robert Reichel (cseh), Martin Rucinsky (cseh), Sami Kapanen (finn)