Ágnes
-1 °C
2 °C

Pulai szerint Novák felkötheti a gatyáját

2001.05.14. 18:56
A közeljövőben egymással is összecsapnak a tavalyi olimpia aranyérmes kenupárosának tagjai: Pulai Imre és Novák Ferenc. Nincs azonban ok aggodalomra, a sportág két fenegyerekének útjai nem válnak szét, csak egy alkalomra, a május 18-20-i szolnoki Raab Karcher Gyorsasági Magyar Bajnokság idejére ülnek külön hajóba.
Hogy mégis miért küzdenek meg egymással, arra a prózai magyarázat csupán annyi, hogy a Honvéd Westelnek - csakúgy, mint minden más egyesületnek - az az érdeke, hogy minél több egysége szerepeljen jól a klubok közötti pontversenybe is beleszámító Magyar Bajnokságon. Így Novák a tapasztalt Buzál Miklóssal, Pulai pedig a fiatal Ispán Lászlóval fog rajthoz állni 500 méteren.

Novák meg is fogadta, ha legyőzi a Sumák becenevet viselő Pulait, akkor Széna téri kocsmáját átkereszteli Sumák-verő borozó névre. Barátja sem marad azonban adós a csipkelődő válasszal, Pulai szerint ugyanis Novák nagyon elbízta magát, "akkora már az arca, hogy a boltban ötkilós mosóport kell vennie, ha meg akarja mosni", ráadásul nem is érti társát, hiszen Sydneyben ugyan egy hajóban ülve nyerték az aranyérmet, de ha a célfotót nézzük, akkor a hátul ülő Novák csak harmadik lett.

Pulai a fogadást is állja, átkeresztelésre váró kocsmája azonban nincsen, így abban állapodott meg barátjával, hogy a szerinte biztos győzelem esetén Novák Ferenc Lászlónak ajándékozza vadonatúj gyorsasági motorját. Mindenképpen izgalmas összecsapásokra számíthatunk tehát a szolnoki bajnokságon, bár Pulai hozzáteszi, ilyenkor még nincsen igazán formában, ő ugyanis klubtársaitól eltérően még mindig nagyon megerőltető edzéseket folytat, ezért nagy valószínűséggel fáradtan fog érkezni arra a versenyre is. Mint mondja, inkább azt szeretné, hogy a világ- és Európa-bajnokságon, illetve az azokat megelőző válogatókon lenne csúcsformában.

Hasonlóan gondolkodik edzője, Szabó Attila is, aki fontosnak tartja a Magyar Bajnokságot, de versenyzőit - így Pulait és Novákot is - inkább a már említett válogatóversenyeket szem előtt tartva készítette fel. Nem örül azonban annak, hogy az eredetileg hónapokkal későbbre meghirdetett versenyt előrehozták, szerinte ugyanis a legtöbb versenyző az idény elején még nincs kellőképpen felkészülve. Bár azzal Szabó is tisztában van, hogy a szakszövetség azért kényszerült erre a lépésre, mert idén kevesebb központi támogatáshoz jutott, mint tavaly, és így nem lett volna pénz az önálló Magyar Bajnokság megrendezésére.

A kenuedző azonban mindenképpen hasznosnak és örömtelinek tartja azt, hogy a csapaton belül, ha csak egy regatta idejére is, de új egységek jöttek létre. A fiatalabbak így testközelből tanulhatnak az idősebbektől, és elismerést is jelenthet számukra, ha a nagymenőkkel szállnak egy hajóba. A válogatóversenyeken már újra egy kenuban térdelő Pulai és Novák közti csipkelődésről pedig csak annyit mond az edző, hogy ez a cukkolódás, játékos rivalizálás nagyon fontos a csapat számára: "a versenyzőkben ez tartja a tüzet".