Ezüstérmes a női tőrcsapat

2001.07.06. 09:01
A magyar női tőrválogatott ezüstérmet szerzett a koblenzi vívó Európa-bajnokságon, miután a döntőben az olimpiai bajnok olaszoktól szenvedtek vereséget. Nem jutott érem a férfi párbajtőr csapatnak, a Kovács Iván vezette gárda bronzmérkőzésen 45-35-re alulmaradt a franciákkal szemben.
A női tőrcsapatok küzdelmeire összesen tizenegy válogatott nevezett, így harmadiknak rangsorolt magyaroknak nem kellett a nyolc közé kerülésért. A negyeddöntőben a jórészt fiatalokból álló, de erős lengyel együttes volt az ellenfél. Mohamed Aida, Knapek Edina és Varga Katalin - Lantos Gabriella pihent - kissé visszafogottan kezdett, a második három asszóban azonban nagyot változott a helyzet. Először Mohamed csökkentette a négytalálatnyi különbséget egyre, majd Knapek fordított, végül Varga - 5-1-es csörtével - tette megnyugtatóvá (30-25) az előnyt. A folytatásban már csak arra ügyeletek, hogy a megszerzett előnyt megtartsák (45-40).

A magyar csapat eredményei a negyeddöntőben:
Magyarország-Lengyelország 45-40 Az elődöntőben:
Magyarország-Franciaország 45-31
A döntőben:
Olaszország-Magyarország 45-30

Az elődöntőben a németeket meglepetésre legyőző franciák voltak a mieink ellenfelei. A találkozón végig a magyarok vezettek, és végül fölényesen, 45-31-re nyertek. Együttesünk legjobbja Mohamed Aida volt, aki három asszója során tizennyolc találatot adott, és mindössze egyet kapott. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc. Varga Katalin is pozitív mérleggel (+1), míg Knapek Edina mínusz néggyel zárt, Lantos Gabriella pedig ezúttal sem nem vívott.

A fináléban a fegyvernem legjobbjai, a Vezzali, Trillini, Bianchedi összeállítású olimpiai bajnok olaszok voltak a mieink ellenfelei. A világklasszisokat felvonultató itáliaiakat nem sikerült meglepni, Trilliniék könnyedén, 45-30-ra nyertek. A csapat teljesítménye azonban így is nagyszerű, és ha még hozzáadjuk Knapek Edina egyéni bronzérmét is, akkor elmondhatjuk, hogy női tőrözőink nem vallottak szégyent az Eb-n.

Végeredmény
Női tőr csapat, Európa-bajnok:
Olaszország (Valentina Vezzali, Giovanna Trillini, Diana Bianchedi, Margherita Granbassi)
2. Magyarország (Mohamed Aida, Varga Katalin, Knapek Edina, Lantos Gabriella)
3. Románia (Scarlat, Vanta, Szabo-Lazar, Stahl)
4. Franciaország

A férfi párbajtőr csapat szintén éremeséllyel indult, hiszen a Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Kovács Iván, Somfai Péter összeállítású gárdát az első helyen rangsorolták. Köszönhetően a az előkelő rajtszámnak, nem kellett mérkőzniük a tizenhat közé kerülésért. A nyolc közé jutásért könnyű, 45-31-es győzelem arattak a norvégok ellen. Az együttesből Kovács volt a legjobb, aki plusz nyolc találattal zárt, de Boczkó (+5) és Kulcsár (+1) is pozitív mérleggel zárt.

A magyar csapat eredményei a nyolc közé jutásért:
Magyarország-Norvégia 45-31 a negyeddöntőben:
Magyarország-Lengyelország 45-38 az elődöntőben:
Németország-Magyarország 45-36
a 3. helyért:
Franciaország-Magyarország 45-35

Az elődöntőbe kerülésért azzal a lengyel csapattal kellett vívni, amelytől tavaly kikaptak a magyarok. Ezúttal - elsősorban Kovács kiváló (plusz 6) teljesítményének köszönhetően - fordított eredmény született. A 45-38-as siker után az elődöntőben a német válogatott volt az ellenfél. A remek napot kifogó németek ellen nem volt esélyük Kovácséknak. Az első hat asszót a németek nyerték, így az összecsapás kétharmadánál már 24-10-re vezettek. Az utolsó három párban ugyan Kulcsár, Boczkó és Kovács is nyert, a rendkívül fegyelmezett németek azonban még így is nagy különbséggel bizonyultak jobbnak.

A bronzmérkőzésen kevés lelkesedéssel és elképzeléssel vívtak a magyarok, akik végig hátrányban voltak. Különösen Kovács Ivánnak ment gyengén a vívás világbajnokunk mínusz nyolccal zárt. Végeredményben a magyar csapat 45-35-re kikapott a franciáktól, és a negyedik helyen zárt.

Férfi párbajtőr csapat, Európa-bajnok:
Ukrajna (Makszim Hvoroszt, Alekszandr Gorbacsuk, Dmitrij Karjusenko, Dmitrij Sumak) a döntőben: Ukrajna-Németország 45-40
2. Németország (Strigel, Fiedler, Flegler, Schmidt)
3. Franciaország (Pillac, Boisse, Philippe, Janvier)
4. Magyarország (Kovács Iván, Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Somfai Péter)