Magyarország ezüstérmes a junior kézilabda vb-n

2001.08.11. 17:47
Oroszország nyerte a junior női kézilabda világbajnokságot. A döntőben az oroszok a mérkőzés elején elhúztak öt góllal, a mieink a félidő közepére felzárkóztak, ám a szünetre így is négygólos orosz előnnyel vonultak a csapatok. A második félidőben tovább növelték előnyüket a vendégek, és már-már eldőlni látszott a világbajnoki cím. Az utolsó öt percben azonban parádés játékkal egy gólra feljött Kovács Péter együttese, ám a győzelmet már nem sikerült kiharcolnia.
Hidegzuhany rögtön az elején

Nem úgy kezdődött a találkozó, ahogy azt a zsúfolásig megtelt győri sportcsarnokban bárki is gondolta volna. Kivéve az oroszokat. Iljusináék a találkozó elején szinte pillanatok alatt ötgólos előnyre tettek szert. Ám a mieink nem törtek össze, Őri hétméteresével a 8. percben szépítettek, és ha nehezen is, de felzárkóztak. Így a félidő közepére már csak két gól volt a két csapat között a különbség.

A gólszerzésben Görbicz járt az élen, ám hiába jöttünk fel két gólra, az oroszok Csauszova vezérletével percek alatt visszaállították a találkozó elején megszerzett előnyüket. Zsurkova a szbornaja kapujában remekül védett, a mieink pedig a nyílt védekezésnek nehezen találták az ellenszerét.

Öt perccel a félidő vége előtt, ismét feljött Kovács Péter csapata három gólra, ám nem tudta tovább csökkenteni a hátrányt. Mahcsicskaja az utolsó percben hetesből négygólosra növelte az előnyt. 15-11.

A második játékrészt ugyanolyan idegesen kezdték a magyar hölgyek, mint az elsőt, így nem volt meglepő, hogy a 6. percre már hatgólos volt az orosz csapat előnye. A mieink - pontosabban Őri - hetest hagyott ki, ettől pedig vérszemet kapott az ellenfél, és hétgólosra növelte előnyét.

Sajnos ekkor már a mieink is csak szaladtak az eredmény után, az orosz kapusból pedig nemzeti hőst csináltak. Ugyanakkor a közönségre egy rossz szavuk sem lehet a mieinknek, hiszen az eredménytől függetlenül, parádés hangulatot teremtettek a győri sportcsarnokban.

Parádés utolsó öt perc.

Az utolsó öt perc ötgólos orosz előnnyel kezdődött, amit Görbicz két parádés labdaszerzéssel, és góllal pillanatok alatt háromra csökkentett. Alig több mint egy perc volt már csak hátra, amikor a magyar csapat egy gólra feljött! A következő támadásnál azonban a magyar gárda legjobbja Görbicz eladja a labdát, az ellenakciót pedig az oroszok belövik, és ezzel megszerzik a világbajnoki aranyérmet.

Kovács Péter együttesét azonban így sem érheti kritika, hiszen a vb megkezdése előtt az első hatba várták a csapatot, és az ezüstérem messze túlszárnyalta az elvárásokat. A bronzérmet a németek szerezték meg, miután a kisdöntőben 26-22-re bizonyultak jobbnak a spanyoloknál.