A NOB új elnöke gyorsítani szeretné a reformokat

2001.08.15. 19:03
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke jövőre szeretne rendkívüli ülést összehívni. A belga elnök szeretné az általa bevezetésre szánt reformokat mielőbb szentesíttetni. A tervezetben szerepelnek még a kandidáló városokkal szembeni elvárások és egyéb érdekességek.
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 16-án megválasztott elnöke nem vár 2003-ig, az eredetileg tervezett időpontig, hanem már jövő szeptemberre vagy októberre rendkívüli ülést hív össze - jelentette be szerdán Schmitt Pál, a NOB protokollfőnöke. Rogge elsősorban az általa elképzelt reformok mielőbbi bevezetését szorgalmazza, ezért nem akar várni másfél évig, s már a Salt Lake City-i téli olimpiát követően ülést tartana.

Scmitt Pál
Schmitt Pál MOB -elnök - aki a leköszönő Juan Antonio Samaranch megüresedő helyéért folyó versengésben Rogge riválisa volt - úgy nyilatkozott, hogy ennek előkészítésére közel egy év elegendő. A rendkívüli ülésen az etikai bizottság munkája, a NOB -tagság összetétele, a tiszteletbeli tagok helyzete, az ötkarikás játékokra kandidáló városokkal kapcsolatos elvárások, az olimpiák műsora és egyéb reformok kerülnek terítékre.

Schmitt - nevek említése nélkül - sajnálatosnak tartja, hogy az olimpiai mozgalom egyes meghatározó személyiségei csalódottan nyilatkoztak az elmúlt hetekben a NOB jövőjét illetően. Elmondása szerint ezek a vélemények negatívan befolyásolhatják szponzoraikat, a médiát, a versenyzőket és az olimpiai család összes tagját.

Itt elsősorban Dick Poundra, a NOB kanadai tagjára gondolhattak, aki éppen cáfolja, hogy a július 16-án lezajlott elnökválasztás után azért írt bocsánatkérő levelet a szervezet szponzorainak és az eseményt közvetítő tv-társaságoknak, mert csalódott volt veresége miatt. A írás - amelyet múlt héten a Los Angeles Times című lap is közölt - szerint a belga Jacques Rogge győzelme előre megrendezett színjáték volt.

A sportdiplomata az elnökválasztást követően valamennyi tisztségéről lemondott, de Rogge jelezte: a jövőben is számít a munkájára.