Hétfőn kezdődik az amerikai nyílt teniszbajnokság

2001.08.27. 08:30
A selejtezők után hétfőn a főtábla első fordulójával kezdődik el New Yorkban az idei utolsó Grand Slam tenisztorna, az amerikai nyílt bajnokság. A 15.8 millió dollár összdíjazású viadal rendkívül érdekesnek ígérkezik, hiszen a férfiak és a nők között is sok az esélyes.
A férfi versenyt tavaly Marat Szafin nyerte, aki az idén ingadozó formát mutatott, többször is váratlan vereséget szenvedett. Az orosz teniszező Wimbledonban a negyeddöntőben a későbbi győztes horvát Goran Ivanisevictől kapott ki. Az elmúlt évben szintén finalista, négyszeres US Open-győztes amerikai Pete Samprast csak tizedikként rangsorolták, a 2000-es wimbledoni sikere óta ugyanis egyetlen ATP-tornát sem nyert.

A viadal egyik nagy esélyese, az amerikai Andre Agassi megnyerte az év első Grand Slam-tornáját, az Australian Opent, azóta viszont némileg gyengébben szerepel: a Roland Garroson a negyeddöntőben esett ki, Wimbledonban pedig a legjobb négy között az ausztrál Patrick Raftertől szenvedett vereséget. A rutinos játékos ugyanakkor a nagy feladatokra szinte mindig jól készül fel, így most is kiváló teljesítmény várható tőle.

A két tengerentúli klasszis mellett a már kemény pályán is rendkívül jó teljesítményt nyújtó, világranglista-vezető brazil Gustavo Kuerten, valamint az ausztrál Patrick Rafter és Lleyton Hewitt, továbbá az orosz Jevgenyij Kafelnyikov is reménykedhet a jó eredmény elérésében. Újabb kellemes meglepetést okozhat Ivanisevic, aki élete első Grand Slam-tornáját nyerte Wimbledonban és New Yorkban - szeptember 13-án - ünnepli harmincadik születésnapját.

Négy magyar hölgy a főtáblán
A Grand Slam tornák történetében még nem fordult elő, hogy négy magyar hölgy is a főtábláról kezdje meg a küzdelmeket. Most azonban erre is sor kerül, hiszen Mandula Petra, Kuti-Kis Rita, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó is csak hétfőn kapcsolódik be a küzdelmekbe. Az első forduló magyar szereplőinek párosítása:

Mandula Petra - Arantxa Sanchez-Vicario (spanyol)
Kuti Kis Rita - Gala Leon-Garcia (spanyol)
Gubacsi Zsófia - Miriam Oremans (holland)
Kapros Anikó - Katarina Srebotnik (szlovén)

A nőknél a címvédő amerikai Venus Williams az elsőszámú esélyes: szombaton New Havenben meggyőző játékkal múlta felül honfitársát, Lindsay Davenportot. A Williams-nővérek - Serena két éve nyert a US Openen - több tornagyőzelemmel bizonyították tehetségüket, s erőteljes, egyre pontosabb játékuk New Yorkban is sikert hozhat.

Az amerikai Jennifer Capriati, aki megnyerte az Australian Opent és győzött a Roland Garroson, ismét esélyes a végső sikerre.

A világelső és 1. helyen kiemelt svájci Martina Hingis szinte minden tornán eljut a végjátékig, de kimagasló eredményt az idén még nem ért el. Ausztráliában a fináléban kapott ki Capriatitól, Párizsban az elődöntőben búcsúzott, Wimledonban viszont már a nyitó fordulóban kiesett.

A három évvel ezelőtti győztes amerikai Lindsay Davenport most is jó formában van. Ismét bekerülhet a legjobbak közé a belga Kim Clijsters, valamint Justine Henin, akik az idén több tornán is bebizonyították kivételes tehetségüket: Clijsters a Roland Garroson, Henin Wimledonban volt döntős.