Mandula drámai csatában veszített Sanchez-Vicário ellen

2001.08.28. 15:05
Elsőként a magyar női tenisz legjobbja lépett pályára az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Ellenfele nem kisebb egyéniség volt, mint a hét évvel ezelőtti győztes, az egykori világranglista-vezető spanyol, Arantxa Sanchez-Vicario. A világranglistán a 63. helyen jegyzett magyar hölgy meglepetésre készült, és kis híján sikerült is neki a bravúr. A döntő pillanatokban azonban megremegett a keze, így - hiába hárította meccslabdák sorát - nevesebb riválisa jutott a második körbe. Gubacsi Zsófia búcsút intett a további küzdelmeknek.
A Roland Garroson a negyeddöntőig jutó Mandula Petra az akkori nagyszerű teljesítményének köszönhetően az első számú magyar teniszezővé lépett elő. Ennek köszönhetően előrelépett a világranglistán, egészen a 63. helyig nyomult. Az amerikai nyílt teniszbajnokságon azonban mindeddig egyszer léphetett pályára, akkor az első körben kiesett. Most azonban ennél többre készült.

Hiába vezetett, elveszítette az első szettet

Nem volt viszont könnyű dolga, hiszen rögtön az első fordulóban az ellen a spanyol Arantxa Sanchez-Vicario ellen volt kénytelen pályára lépni, aki hét évvel ezelőtt nem talált legyőzőre ezen a viadalon. Emellett - cseppet sem mellékesen - a 21. a világranglistán, ezen a versenyen pedig a huszadik kiemelt.

Mandula azonban abban bízhatott, hogy ebben az évben peches körülmények között, nyert állásból maradt alul riválisával szemben, no meg abban is, hogy némileg már elhaladt az idő a spanyol hölgy felett. A mérkőzés ennek megfelelően kezdődött, Mandula tüstént elvette ellenfele adogatójátékát. Ezek után a nagyobb tudás felé billent a mérleg, és hiába volt néhányszor bréklabdája Mandulának, az első szettet 6:3-ra elbukta.

Meccslabdák sorát hárítva kiharcolta a rövidítést

A másodikban aztán fej-fej mellett haladtak - rendre egymás adogatásait vették el -, ám Petra a lehető legjobbkor - 3:2-es előnyénél - szerzett vezetést, és ezúttal az előnyét képes is volt megőrizni a szett végéig, így 6:3-mal egyenlített. Ekkor talán már ő is elhitte, hogy nem verhetetlen riválisa, és van esélye akár a végső győzelemre is.

A harmadik szettben is többször előnybe került egy gémen belül, de a végiéig nem tartott ki a lendülete. Sanchez-Vicario pedig 2:1-nél kihasználta a fogadóesélyt, így 3:1-re vezetett. Szerencsére nem sokáig, mert Petra rögtön "törlesztett", de a kínálkozó esélyt nem tudta megragadni, a saját adogatását elveszítette, így maradt a spanyol hölgy kétgémes előnye. 4:2-nél pedig igen magabiztosan hozta a sajátját. Ezek után Petra megpróbálta a lehetetlent - és sikerrel járt! Felzárkózott 5:3-ra, majd öt meccslabdát hárítva hozta ellenfele gémjét, és máris 5:4 volt az állás.

A spanyol öt labdát nyert zsinórban, ezzel megnyerte a meccset

A lélektani előnyt azonban nem tudta kihasználni, és 6:6-nál a rövidítésben kiesett. Noha 5:2-re vezetett, vagyis csupán két labdát kellett volna hoznia ahhoz, hogy a második körbe kerüljön. Ehelyett jött a hidegzuhany: a spanyol hölgy öt labdát nyert zsinórban, így a harmadik szettet, egyszersmind a mérkőzést is megnyerte.

Az MTI híradása szerint a mérkőzés után elismerően nyilatkozott Mandula Petra teljesítményéről a győztes Arantxa Sanchez-Vicario.

"Mandula remek teljesítményt nyújtott, úgy érzem, hogy a nagyobb rutinomnak köszönhetem a továbbjutásomat. A közönség bíztatása rengeteget segített. Nem játszottam jól, de a kiélezett helyzetekben mindig összekaptam magam. Amikor a harmadik szettben 5-2-re vezettem, és egymás után jöttek a meccslabdák, azt hittem, gyorsan vége lesz, de Mandula nem adta meg magát. A magyar játékos bebizonyította, hogy nem véletlenül jutott be a Roland Garroson a legjobb nyolc közé. Büszke vagyok rá, hogy megvertem. Nem számítottam ilyen nehéz mérkőzésre"- értékelt a spanyol klasszis.

Mandulán kívül a százas elitbe nemrégiben bekerült Gubacsi Zsófia is színre lépett. Neki sem volt túlságosan jó a sorsolása, hiszen az adogatógép, holland Oremans-szal kellett összemérnie erejét. Ő sem kezdett azonban rosszul: elnyerte ellenfele adogatását. Az előnyét nem tudta megőrizni - Oremans egyenlített, majd fordított. 6:4-re övé lett az első játszma.

A harmadik játszmát Gubacsi sem bírta erővel, idegekkel

A második szett kísértetiesen úgy alakult, ahogyan a Manduláé. Gubacsi ismét - 3:2-nél - előnybe került, és ő is "nyugisan" megtartotta. 6:4-re övé lett a második játszma, a döntés a harmadikra maradt. Ami nem indult jól, mert rögtön 4:0-ás hátrányba került a magyar lány.

Gubacsi azonban felzárkózott, de erejéből csupán a szépítésre futotta, így végül a döntő játszmában 6:3-ra nyert az előkelőbben rangsorolt holland. Az esélyesek közül Hingis, Davenport és Henin is magabiztosan lépett tovább. A férfiaknál sem született meglepetés, hiszen az már jó ideje nem az, hogy az amerikai Chang az első forduló után búcsúzik.