Hewitt nyerte a US Opent

2001.09.10. 14:03
Lleyton Hewitt élete legnagyobb sikerét érte el már azzal is, hogy bejutott az amerikai nyílt teniszbajnokság döntőjébe. A fináléban azonban ő volt az esélytelenebb, hiszen az amerikai Pete Sampras korábban már négyszer is elhódította a trófeát, igaz utoljára öt éve. Sampras ráadásképpen az idei sorozatban eddig már három korábbi győztest is két vállra fektetett. Hewitt ellen viszont megadásra kényszerült, és csupán az első szettben fejtett ki komoly ellenállást a fiatalság ellen.
Lleyton Hewitt még mindig nincs húsz éves, és szinte már két éve - megszakítás nélkül - a legjobb húsz között jegyzik szerte a világon. Manapság őt tartják a legjobb fogadó játékosnak is, és ezt egy drámai mérkőzésen, az új amerikai titán, Andy Roddick ellen be is bizonyította. Bombaerős szerváit kiválóan kezelte.

Csak az első játszmában volt küzdelem

Sampras ellen azonban még ennél is nagyobbat kellett nyújtania, mert a tavalyi bajnok orosz Szafin is annak köszönhette a vereségét, hogy nem találta igazán a receptet a remek adogatások ellen. (Mindazonáltal intő jel lehetett Samprasnak, hogy eddig háromszor is nyert ellene a korántsem nyugodtságáról ismert ausztrál.)

Hewitt megtalálta. Az első szettet a rövidítésben nyerte meg, hogy aztán a másodikban és a harmadikban valósággal lesöpörje a tizedikként kiemelt sztárt. Élmény volt nézni nagyszerű adogatásfogadásait, és persze az elütéseit is. Kevesen mondhatják el magukról, hogy "oktatták" Samprast.

Csókok és dollárok

Ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy Hewitt elképesztően jó napot fogott ki, Sampras viszont némiképp halványabb volt a szokottnál, és annál, amelyet Rafter, Agassi és Szafin ellen nyújtott. Alighanem ezen meccsek idegi és fizikai fáradtsága is hozzájárult ahhoz, hogy végül a két utolsó szettre összeomlott.

Az ausztrál tini ezzel a legnagyobb sikerét ért el, hiszen eddig Grand Slam tornán csupán az elődöntőig jutott. Sikerével 850 ezer dollárral gazdagodott, és nem utolsósorban a Roland Garroson döntőt játszó belga Kim Clisjters csókjaival.