Ötpontos magyar siker a kosárlabda Eb-n

2001.09.15. 20:12
A magyar női kosárlabda válogatott újabb sikert könyvelhetett el a franciaországi Európa-bajnokságon. Ezúttal a szlovákok hajtottak fejet Rátgéber László csapata előtt. Így a mieink a csoport két legerősebb ellenfelén vannak túl, két győzelemmel.
A pénteki oroszok elleni diadal után egy másik komoly vetélytárs, a szlovákok vártak a mieinkre. Az első pontok a mieink - pontosabban Károlyi - nevéhez fűződtek. Az első negyedben végig fej-fej mellet haladtak a csapatok, komolyabb előnyre egyik együttes sem tudott szert tenni.

A mieink játéka ezúttal nem tűnt olyan összeszedettnek, mint előző nap, de így is végig lépést tudtak tartani a nyitónapon a cseheket legyőző szlovákokkal. A negyed végére azonban mégis az ellenfél mehetett négypontos előnnyel (20-16) pihenni.

A második negyedben a védekezésünk már "ismét a helyén volt" és a támadásokat is úgy hajtották végre a lányok, ahogy azt Rátgéber edző kérte. A palánkok alatt sorra nyerték Csákék a párharcokat és a lepattanók megszerzésében is javult a teljesítményük. Ennek eredményeként a félidőben már nálunk volt az előny, és 30-27 volt a javunkra.

A harmadik tízpercben aztán elkezdtek idegeskedni és kapkodni Iványiék, minek eredményeként a szlovákok elléptek a mieinktől és átvették a vezetést. Ebben a játékrészben feltűnő volt, hogy a magyar csapat nem vállalkozott hárompontos kísérletekkel, és a védekezésbe is apróbb hibák csúsztak. A negyed végére Rátgéber cserékkel frissített, így ez a negyed is a mieink vezetésével zárult. (44-43)

Az utolsó negyedben szinte végig felváltva estek a kosarak, és sokáig egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. A mieink továbbra is hadilábon álltak a távoli dobásokkal, és több büntető is kimaradt. Ám a védekezésünk nagyot javult. Iványi sorra szerezte a lepattanókat, az indításaiból pedig Csákék voltak többnyire eredményesek. A végjátékban aztán Csák és Újvári egy-egy hárompontossal biztosította be a magyar győzelmet.

Magyarország-Szlovákia 61-56 (16-20, 14-7, 14-16, 17-13)
Graveline, 350 néző, v: Araujo (portugál), Jovcic (jugoszláv)

A magyar pontszerzők:
Csák 13/6, Ujvári 12/3, Kalmár-Nagy 11, Seres 9, Károlyi 6, Iványi 5, Papp 3, Csákány 2,