Tizenkettedszer is Bécs-Budapest Szupermaraton

2001.10.19. 17:54
Tizenkettedik alkalommal rajtolt el többezernyi futó Bécsből, hogy öt nap múlva - teljesítve a 352 kilométeres távot - célba érjen Budapesten. A 12. Bécs-Budapest maratonin rajthoz állt az Index-Futóbolondok csapata is, akik váltóban vállalkoztak a könnyűnek nem mondható verseny teljesítésére.
Évekkel ezelőtt még autó, idén azonban "már csak" 1 200 000 forint a jutalma a győztesnek a Bécs-Budapest Szupermaratonin. Ennek ellenére ismét több ezren vágtak neki a távnak, köztük több egykori győztes, mint Bogár János, Vozár Attila, vagy Anatolij Kruglikov.

Az ötnapos, 352 kilométeres táv legnehezebb részének a szakértők a második napot tartják, hiszen az első napi 93 kilométeres etap után másnap sokaknak lábra állni is nehézséget jelent, nem hogy lefutni a másnapi - egyébként a leghosszabb - 115 kilométeres távot.

A versenyt mégis talán az "amatőrök" élvezik a legjobban, akik nem a győzelemért, a pénzért, hanem azért futnak, hogy elmondhassák, ők is teljesítették a maratonit. Ilyennek számít a 66. születésnapját épp a befutó napján, azaz október 23-án ünneplő Zsiga János, aki már az első versenyen is részt vett, és a nyugdíjasok versenyében csapatával többnyire a dobogón végez.

A tavalyi versenyhez hasonlóan az idén is próbára teszik magukat az Index -Futóbolondok csapata. Amíg tavaly három-kettő volt a fiú-lány arány, addig az idén már négyen vannak az erősebb nem képviselőiből az ötfős csapatban.

Az első napon az Indexesek jól futottak a Bécs és Sopron közötti kilencvenhárom kilóméteres távon, bár az ő útjukat is nehezítette a folyamatosan szemerkélő eső. Kellemes fársdtságot éreztek a futam után a lábukban, mindössze Sneci combja rakoncátlankodott kissé.

A nap további része főleg a pihenésé lesz, hiszen a holnapi embert próbáló távra, rákell pihenniük. Szombaton Sopron és Győr közötti részt kell teljesíteni.

Az Index -Futóbolondok csapata:
Köcski Réka /Hiver/:
Két éve fut, eleinte csak heti 1-2 alkalommal, amolyan "kocafutóként". Egy éve ismerte meg a Futóbolondokat, és ez az ismeretség alaposan fellendítette "futókarrierjét". Egy hónapja komolyabban, edzői tanácsadással, heti 5-6 tréninggel készül a következő maratonjára, amit már 3 órán belül szeretne futni.

Császi Kálmán /Csaszkal/:
Fiatalon kezdett el futni a Fradiban, mint középtávfutó. "12 évet töltöttem el a futópályák világában. A futás öröme, az edzések gyötrelmei még a mai napig része az életének" - vallja.

Vindics István /iSTVán/:
A tavalyi induló, Vindics Péter bátyja, a mecseknádasdi, 37 éves, nőtlen, fiatalember. Általános iskolai tanár, aki matematikát, fizikát, kémiát, számítástechnikát tanít.

Schneider Gábor /Sneci/:
A tavalyi verseny óta, mindössze annyi változás történt az életében, hogy volt egy nagyon csúnya kar-könyök törése. 1996 óta fut, mikor az utolsó pillanatban derült ki, hogy nagyon súlyos érszűkülete (Buerger-kor) van. A bal lábában két verőér el van záródva. Mivel az amputálás lehetősége is felmerült, elkezdett futni. Versenyekre '98 óta jár. A futásnak köszönhetően sokat javult a lába, a kezdeti 30-40 méter fájdalommentes megtételéhez képest ma már a félmaraton lefutása sem okoz számára gondot. A Bécs-Bp. szupermaratonon másodszor vesz részt.

Adorján Richárd /Ricsi/:
Szinte pontosan 10 évvel ezelőtt kezdett el futni a közgazdász végzettségű fiatalember. Először 5-10 kilométerekkel, majd '92-ben már egy félmaratonnal próbálkozott. Az első maratont öt éve futotta, azóta még hétszer teljesítette a klasszikus távot. Legjobb ideje: 3 óra 52 perc. A Bécs-Budapesten első alkalommal indul. Erre a versenyre azért önmagához képest tényleg próbált keményen készülni, ez heti átlag 50-70 kilométer futást jelentett. "Régóta várom már ezt a pár napot, több ismerősöm mesélt már a versenyről, s szinte csak jókat hallottam" - lelkesedett a verseny előtt.