Franciaország nyerte a Davis Kupát

2001.12.02. 18:56
Az előzetes várakozásokkal szemben, óriási meglepetésre Franciaország nyerte a tenisz Davis Kupát, miután 3-2-re legyőzte Melbourne-ben Ausztrália válogatottját. Az utolsó napon a két fennmaradó egyest játszották le. A házigazdák először még egyenlítettek Hewitt révén, így az utolsó párharcra maradt a döntés, ahol Nicolas Escudé négy játszmában felülmúlta Arthurst - megszerezve ezzel a vendégeknek a végső sikert.
Lépéselőnyben várhatták az utolsó játéknapot a tenisz Davis Kupa döntőjén a franciák. A vendég gallok ugyanis az első nap nyitó két egyesének 1-1-es döntetlenje után párosban legyőzték a Hewitt-Rafter kettőst. Így a végső győzelemhez az utolsó napon a két záró egyesből elég volt számukra mindössze az egyiket hozni. A hazaiak azonban természetesen nem adták fel, és a melbourne-i Rod Laver Arena füves pályájának nézői bíztak Hewittben és a Raftert helyettesítő Arthursban, hogy meg tudják fordítani a mérkőzést.

Nem alaptalanul, hiszen az első összecsapáson az eddig a vártnál jóval gyengébben játszó Lleyton Hewitt 2 óra 24 perc alatt legyőzte Sebastien Grosjeant.

A világelső ezúttal magabiztosan játszott és mind a három szettben irányította játékot. A nyitó játszmában 2:2-nél először nyerte el ellenfele adogatását, de a francia még egyenlített. Ezután Hewitt nagy fölénybe került, nyugodt játékkal 54 perc alatt jutott lépéselőnyhöz. A folytatásban is remekelt, 3:0-ra elhúzott. A 40 perces második játszmát követően az egyre magabiztosabb ausztrál rövid ideig pihent, de 0:2 után visszavette az irányítást a sokat rontó riválistól, és végül könnyedén egyenlített ki a meccs állását 2-2-re. Az önmagát folyamatosan bíztató Hewitt időnként már világelsőhöz méltóan teniszezett, s ez elég volt a biztos győzelemhez (6:3, 6:2, 6:3)

Nyilatkozatok a Davis Kupa-döntő után:
John Fitzgerald ausztrál kapitány:"Valamennyien szomorúak vagyunk. Biztos, hogy még sokáig nem tudjuk túltenni magunkat ezen a vereségen. Ugyanakkor ki kell emelnem: a franciák elképesztően jól teniszeztek az elmúlt három nap során".

Guy Forget francia kapitány:"Büszke vagyok a játékosokra. Nagyon csalódottak voltunk, amikor két évvel ezelőtt a nizzai döntőben kikaptunk az ausztráloktól. Hihetetlen érzés, hogy idegenben vágtunk vissza. Érthető, hogy most rendkívüli boldogságot érzünk."

Nicolas Escudé, aki két győzelmet aratott a döntőben:
"Alig hiszem el, hogy sikerült! Hihetetlen, hogy kétszer is győztem a fináléban. Óriási eredmény a Davis Kupa-győzelem!"

A Davis Kupa döntőjének utolsó mérkőzésére John Fitzgerald ausztrál kapitány a kézsérüléssel bajlódó Patrick Rafter helyére Wayne Arthurst nevezte. A franciáknál a bombaformában lévő Nicolas Escudé jutott szóhoz.

A rendkívül szoros mérkőzésen, összesen három break döntött. Nicolas Escudé a harmadik és negyedik játszmában nyerte el Wayne Arthurs adogatását, s ez Davis Kupa-győzelmet jelentett az előzetesen esélytelenebbnek tartott franciák számára.

Pedig a vállsérüléssel bajlódó Patrick Raftert helyettesítő hazai játékos mindent megtett a sikerért, de csak a harmadik szett elejéig bízhatott a sikerben. Addig rendkívül jól adogatott, nem volt véletlen, hogy az első - 62 perces - és a második - 70 perces - szettben csak a rövidítés döntött.

Az 51 percig tartó harmadik szett elején Escudé 12. breaklabdáját kihasználta, 3:1-re elhúzott, s előnyét némi nehézségek árán meg is őrizte. A negyedik játszmában folytatódott a nagy csata, de érezhető volt, hogy Escudé már megtörte riválisát. Egyre többször ütött el a hálót folyamatosan rohamozó Arthurs mellett. Nem is volt meglepetés, hogy a hazai játékos elbizonytalanodott, és 3:3-nál újra elveszítette szerváját. Ezután a francia már nem adott esélyt ellenfelének a fordításra, és 3 óra 34 perces mérkőzésen megszerezte a végső győzelmet Franciaországnak (6:7 (3-7), 7:6 (7-5), 3:6, 3:6).

Davis Kupa döntő
Ausztrália-Franciaország 2-3
Hewitt-Escudé 6:4, 3:6, 6:3, 3:6, 4:6
Rafter-Grosjean 6:3, 7:6, 7:5
Hewitt, Rafter-Pioline, Santoro 6:2, 3:6, 6:7, 1:6
Hewitt-Grosjean 6:3, 6:2, 6:3
Arthurs-Escudé 6:7, 7:6, 3:6, 3:6