Vereség három gólos előnyből

2002.08.20. 23:39
Rendkívül fegyelmezetlen, szétesett játékkal, háromgólos előnyét elszórakozva kapott ki a magyar válogatott Oroszországtól a belgrádi Világ Kupa nyitófordulójában. Benedekék kedd este az USA ellen javíthatnak.
A bundagyanú vádja miatt annulált Világ Liga elődöntő után ismét Oroszországgal játszott a magyar vízipóló válogatott, ezúttal a sokkal nagyobb presztizsű nyitó fordulójában.

A címvédő magyar csapat teljesen nyíltan aranyéremért utazott Belgrádba. "Esélyesként győzni megyünk az oroszlán barlangjába" - válaszolta egy kérdésre Fodor Rajmund, az Index Törzsasztalában két hete adott on-line interjúban.

Kemény Dénes tizenhárom fősre szűkített keretéből négy olimpiai bajnok maradt ki, és a kapítány nem számított a botrányos bajnoki döntő miatt fegyelmi eljárás alá vont Vasas játékosokra sem.

Szétesett játék

Magyar szempontból nehezen indult a bemutatkozó meccs: az oroszok első emberelőnyükből Sztratan lövésével vezetést szereztek, a másodikból pedig olyan kapufát lőttek, hogy még Szécsi hátáról is bepattanthatott volna. Aztán nagy nehezen összejött az első magyar gól, ráadásul akcióból, Molnár Tamás bombájával. Rögtön az egyenlítés után előnyből Kiss Gergő már a vezető gólt lőtte, de azt Sztratan ugyancsak emberelőnyből gyorsan kiegyenlítette.

A második negyedben egyértelműen kiderült, amit addig csak sejthettünk: a magyar csapat nincs formában. Egy kivédekezett hátrány után Benedek labdát szerzett, Fodor Rajmund visszapasszolta Szécsinek, illetve Szécsi fölött, olyan rosszul, hogy szöglet lett belőle (ha a kapu felé megy, akkor gól). A sarokdobást követő orosz támadás végén a bírók - jogos - négyméterest kaptak, amit Jerisov bevágott.

Benedek előbb kapufát lőtt, majd Molnárral párban kettő az egyben megúszott. A védő kimozdult Molnárra, Benedek viszont egy az egyben a kapusba lőtte.

Az ellentámadásnál értelemszerűen fölényben voltak Gorskovék, ráadásul Szécsi rosszul mozdult ki, simán beejthették volna fölötte. Az orosz támadó azonban olyan gyengén emelt, hogy a labda nem úszott át a gólvonalon.

Benedek még az előző, csúnyán elrontott támadásból az orosz kapu előtt ragadt, most teljesen egyedül kapta a labdát, és ezúttal már nem hibázott. A negyed végén emberelőnyben támadhattunk, ha belőjük, előnnyel fordulhatunk, de Kis Csaba csúnyán mellé nyomta.

Mégis három gólos előny

A mérkőzés második fele mindkét oldalon több elbénázott támadással indult, majd az ötödik perc végén Kiss Gergő előnyből végre bevágta. Gorskov bombáját jól blokkolta a magyar védelem, Sztratan távoli lövését pedig könnyedén fogta Szécsi.

A vezetés megszerzését végre egy rendesen megjátszott magyar fór követte, amit végül Kásás értékesített a balszélről. Vári kiállítása miatti újabb orosz emberelőny végén pedig Szécsi kiváló ütemérzékkel védett egy közeli bombát.

Az utolsó negyed elején negyedszer is elhozták a labdát az oroszok, de Kásás remek kinyúlással szerelt. Már a felúszásnál emberelőnybe kerültünk, a támadás végén pedig Kis Csaba középről kilőtte e jobb felsőt. Ekkor már három góllal vezetett a magyar csapat.

A következő orosz előny lejártával még pont Vári visszaérkezése előtt Kozlov gyönyörű mozdulattal emelt Szécsi fölött a magyar kapuba, majd Zinurov megúszása után, a magyar kapus sikertelenül próbált szerelni, és az előnyünk máris egy gólra csökkent.

Gyenge kezdés után erős visszaesés

A feljavult magyar csapat sajnos a meccs végére jutott a mélypontra. Kettős emberelőnyből kapura se lőttünk, a végén Benedek kezéből egyszerűen kicsúszott a labda.

Rögtön utána természetesen előnybe kerültek az oroszok is, de Szécsi védett. Egy emberelőnyt azonban Kásás az oldalhálóba lőtt, az oroszok viszont Kozlov révén ugyancsak előnyből egyenlítettek.

Az ellentámadást kihagytuk, és fél perccel, azaz szűk egy támadóidővel a vége előtt emberelőnybe került az ellenfél, amit taltikusan végig játszottak és Zrimunov révén kihasználtak.

Világ Kupa csoportmérkőzés
Oroszország- Magyarország 7-6 (2-2, 1-1, 0-2, 4-1)

Belgrád, v: Borrell (spanyol), Tulga (török)

Magyarország: Szécsi - Steinmetz B., Biros, Kásás 1, Benedek 1, Molnár 1, Kiss G. 2, csere: Vári, Kiss Cs. 1, Fodor, Bárány
Orosz góldobók: Sztratan, Zinnurov, Kozlov 2-2, Jerisov 1
Emberelőny: 11/4, illetve 8/5
Büntető: 0, illetve 1/1