Hajóján találták holtan az orosz vitorlázót

2002.12.16. 12:02
A Costa Rica-i Golfito kikötőjének közelében saját hajóján holtan találták a földkörüli úton hajózó Zigmasz Gyilajtisz orosz vitorlázót. A halál oka egyelőre ismeretlen.
Rejtélyes körülmények között életét vesztette Zigmasz Gyilajtisz orosz vitorlázó, aki hazája első földkerülő expedíciójának 200. évfordulója alkalmából akart végigmenni az eredeti útvonalon. Gyilajtiszt holttestét a saját hajóján találták meg, nem messze a costa-ricai Golfito kikötőjétől. A helyi rendőrség erőszakra utaló jeleket nem talált, a hajós dokumentumai és értéktárgyai nem tűntek el, ugyanakkor üzemanyag és élelmiszer megfelelő mennyiségben volt fölhalmozva ahhoz, hogy folytatni tudja útját.

A Kamcsatka nevű vitorlás 2000. augusztusában hagyta el a petropavlovszk-kamcsatszkiji kikötőt. Az expedíciónak többen vágtak neki, a legutóbbi szakaszt azonban már egyedül teljesítette Gyilajtisz.

Az orosz hajós halála bő egy éven belül már második vitorlás tragédia. Tavaly az óceáni hajózás egyik legelismertebb egyénisége, az akkor az 53 éves Peter Blake az Amazonason veszítette életét egy kalóztámadás közben. A brazil állam példátlan hajtóvadászatot indított a tettesek kézre kerítése érdekében, és a gyilkosokat hamarosan el is fogták. Az új-zélandi hajós halála után NOB-kitüntetést kapott.