Izrael lesz ott a kosár Eb-n

2003.01.26. 20:56
Ahogyan várni lehetett, a magyar férfi kosárlabda-válogatott nem vehet részt a szeptember 5. és 14. között sorra kerülő svédországi Európa-bajnokságon, miután az izraeliek 91-63-ra legyőzték a vendég románokat. Így rosszabb pontaránnyal a magyar válogatott kiesett. Igaz, példa nélküli, hogy megközelítőleg sem egyidőben rendezték a sorsdöntő összecsapásokat.
A magyar válogatottnak még annak ellenére is volt esélye az Eb-részvétel megszerzésére, hogy az észtek ellen szombaton - idegenben - tizenhárom pontos vereséget szenvedett. Az ugyancsak 15 pontos izraeliek azonban jobb kosáraránnyal (738-707) megelőzték a szintén csoport-harmadik mieinket - nekünk 829-804-es volt a mutatónk -, és velük lett teljes a tizenhatos döntő.

A résztvevők:
Jugoszlávia (címvédő), Svédország (rendező), Litvánia, Törökország, Ukrajna, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Lettország, Olaszország, Oroszország, Szlovénia, Izrael
A szabályok értelmében az öt csoportból csak egy harmadik helyezett nem juthatott tovább, és ez pedig nem Varga Mátyás csapata lett. (Egy szorosabb vereséggel értelemszerűen nagyobbak lettek volna az esélyeink.)

A kapitány így értékelt: "Több alkalommal is bebiztosíthattuk volna a továbbjutást, de egyszer sem éltünk a lehetőséggel. A középdöntős mérkőzések utolsó perceiben kapott hárompontosok és a gyenge dobószázalékok megpecsételték a sorsunkat."

A szövetség elnöke, Bodrogváry Iván sem rejtette véka alá csalódottságát, ám egyben utalt arra is, hogy megsérült a fair play szelleme: Nem kellett volna a záró összecsapásra tartogatni a döntést. Ugyanakkor példátlan, hogy egy csapat 24 órával a riválisok után, a többi eredmény tudatában játszhatja le a sorsdöntő mérkőzését.

A történethez annyi tartozik hozzá, hogy Izraelben szombaton nem rendeznek sporteseményeket, ám ezt a nemzetközi vezérkar elöljárói "elfelejtették", ezért alakulhatott ki a kusza, és valóban példa nélküli eset.