Jugoszlávia - Magyarország 33-34

2003.02.01. 20:16
A magyar férfi kézilabda válogatott abban a tudatban léphetett pályára a jugoszlávok ellen, hogy győzelme esetén vasárnap az ötödik helyért játszhat és nem mellékesen biztos résztvevője a 2004-es athéni olimpiának. Egy hallatlanul szoros és változatos találkozón, kétszeri hosszabbítás után egy góllal győzni tudott Skaliczki László együttese, így a torna zárónapján az ötödik helyért mérkőzhet, jövő nyáron pedig az olimpián szerepel. Az ötödik helyért vívandó találkozón a mieink azzal az Oroszországgal találkoznak, amelytől a csoportküzdelmek során, egygóllal kikaptak.
A lebonyolítási rend szerint a svédek két vereséggel a nyolcba sem kerültek, míg a mieink négy zakóval a tarsolyukban olimpiai kvótáért mérkőzhettek. Így már felszabadultabban játszhattak Kertészék, hiszen egy újabb vereség esetén is megmaradt még a remény, "csupán" az orosz-izlandi meccs vesztesét kell legyőzni, és máris biztos a jövő nyári elfoglaltság.

Fotex-kapusok mindkét oldalon

A meccs első számú érdekessége a két kapus volt. A mieinknél Fazekas, a Fotex kapusa kezdett, míg a túloldalon Sterbik a Fotex kapusa védett. Nem, nem tévedés, mindkét kapus a BL-döntős magyar együttesben véd és mindketten kimagaslóan. Nos az elején úgy tünt mindkét kapus remek formában kezdte a találkozót, hiszen az első öt perc után 1-0-rea vezetett az ellen.

A folytatásban aztán Perez többször mattolta veszprémi csapattársát és négy góljának köszönhetően 6-3-as előnyre tett szert a magyar válogatott. Doros kiállítása nyomán azonban sikerült egyenlíteniük a jugoszlávoknak, és innentől szinte senki nem tudott komlyabb előnyre szert tenni.

Fej-fej mellett

Az első játékrészben szinte végig fej-fej mellett haladt a két gárda, komolyabb előnyre egyik fél sem tudott szert tenni. A félidő közepén úgy tűnt, a mieinkre bénítólag hatott Sterbik Árpád, a jugoszláv kapuban és percekig voltunk gólképtelenek. Feltűnő volt az eddig csúcsformában játszó Nagy indiszponált játéka.

A félidőre egygólos jugó előnnyel vonulhattak a csapatok, így a folytatás teljesen nyílt maradt. A második játékrész elején - enyhe bírói nyomásnak köszönhetően - gyorsan háromra nőtt a jugó előny, mellyen Pásztor szépített. Magyar emberelőny után már csak egygól volt a hátrányunk, majd egy Fazekas bravúr után már annyi sem.

Sőt! A játékrész 10. percében már két góllal a magyar csapat ment! Hiába szépített Zoran Kurtes csapata, a már-már tökéletes védekezésünknek köszönhetően három gól volt ismét Kertészék előnye. A magyar csapat elszántságát jelzi, hogy a szenzációsan játszó Perez emberhátrányból is gólt tudott szerezni. (Pedig a statisztikák alapján a vb-n eddig Sterbik védett a leghatékonyabban.)

Elszórakozott előnyök

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Lendvay két szép góljával két gól volt a magyar válogatott előnye. Feljöttek a jugoszlávok egyre, de Perez emberelőnyből megszerzi tizedik gólját. Négy perccel a vége előtt - jogtalannak tűnő hétméteresből - egyenlítenek a plávik, így az utolsó percekre minden kezdődött elölről.

Három perc volt hátra, amikor heteshez és emberelőnyhöz jutott a magyar csapat. A hetes kimaradt és az előny kettősre nőtt közel fél percig! Azonban Pásztor hibázott, az ellentámadásnál pedig Dorost állították ki, azaz oda lett az előnyünk. Hiába támadhatott a jugoszláv csapat, a mieink kivédekezték, így jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás

A kétszer ötperces ráadást a plávik kezdték - emberelőnnyel -, ám gólt csak a harmadik percben tudtak szerezni, amikorra már kiegészült a magyar válogatott. A mieink a hosszabbítás első felében nem tudtak a kapuba találni, így egygólos jugoszláv előnnyel kezdődött az utolsó öt perc.

Húsz másodperc sem telt el, amikor hétmétereshez jutott a magyar csapat, mellyet Perez váltott góllá. Az ellentámadásnál Fazekas hárított bravúrral, majd ugyanezt tette a túloldalon Peric is. Petric kapufára lőtt egy ziccert, majd Rosta gólját nem adták meg a játékvezetők. Perunicic egy perccel a vége előtt előnyhöz juttatta a jugókat.

A magyar válogatott az utolsó tíz másodpercre lehozta kapusát, majd hogy fokozzák az izgalmakat időntúli büntetőhöz jutott! Ezt Perez értékesítette, így következhetett a második hosszabbítás!

Skaliczki: A célkitűzést teljesítettük!
- A csapat mérkőzésről mérkőzésre jobb formában játszott, és éppen a legfontosabb szakaszban, a középdöntőben, majd a folytatásban mutatta meg értékeit. Óriási siker ez. Többször is szerencsénk volt, de bíztam benne, hogy élni tudunk az ölünkbe hullott lehetőséggel. Gratulálok a játékosaimnak, büszke vagyok rájuk. A célkitűzést teljesítettük, ott leszünk az athéni olimpián!

Újabb hosszabbítás

Perunicic lövését Ismét Fazekas védte bravúrral, majd Gál rontott ziccert. Kertész egyedül vihette kapura, ám kihagyta az újabb ziccert. A következő támadásnál azonban Nagy László már nem hibázott. Sőt! Rosta góljávak pillanatokon belül két gól volt a magyar előny. Lendvay egyéni akciója után már három volt a különbség, mellyet Petric kettőre csökkentett.

Lendvai újabb szólója, majd Fazekas bravúrja révén az utolsó öt percre háromgólos magyar előnnyel indultak neki a csapatok. A zárást a vb eddigi talán legszebb magyar góljával kezdte a csapat. Perez felugrott - és vele három jugó - majd kitette a labdát Pásztornak, aki "kínaiból" lőtt fantasztikus gólt. Szépítettek Petricék, majd Lapcevic révén feljöttek két gólra.

Lendvai újabb szenzációs gólja, majd jugoszláv szépítés, ám Perez révén ismét három a különbség. Ellenfelünk mindent megpróbált, ám ez is kevés volt. A magyar válogatottnak sikerült megőriznie előnyét, így egy góllal diadalmaskodni tudott. Ez azt jelent, hogy bármi is lesz az ötödik helyért vívott találkozón, Skaliczki László együttese már biztos, hogy ott lesz a 2004-es athéni olimpián.

Férfi kézilabda-vb, az 5-8. helyért:
Magyarország-Jugoszlávia 34-33 (11-12, 25-25, 27-27)

Gólszerzők: Perez 13/4, Lendvay, Pásztor 6-6, Rosta, Kertész 3-3, Nagy 2, Bendó 1,
illetve
Skrbic 8, Jovanovic 6/1, Milosavljevic, Perunicic 4-4, Lapcevic 3, Sudzum 3/1, Petric 2, Vojinovic, Maksic, Bojinovic 1-1

Büntetők: 5/4, illetve 2/2
Kiállítások: 16, illetve 14 perc