A sízők jobban gyorsulnak az 500-as Mercedesnél

2003.02.07. 10:05
A napokban zajló St. Moritz-i alpesi sí világbajnokságon a győzelmek mellett a hihetetlennek tűnő gyorsulási rekordok váltanak ki nagy visszhangot. A lesiklóverseny résztvevői - negyvenöt százalékos lejtőn - 130 méter alatt gyorsulnak fel százra, ezzel egy tizeddel verik az ötezres Mercit.
Miközben az amerikai Bode Miller fantasztikus győzelmet aratott az alpesi sí világbajnokságon a kombinációban, miközben a két norvég világklasszis - Kjus és Aamodt - ugyanebben a számban szerzett érmével beállította Girardelli világrekordját - mindhárman tizenegy érmet nyertek eddig -, a publikumot sokkal inkább ámulatba ejtették a lesiklás selejtezői. Egyszersmind sokkolták is.

2.6 millió euróért építették a rajthelyet

Olyan szenzációt láthattak ugyanis, mint eddig még soha. A st. Moritzi lesiklópályán 6.2 másodperc alatt gyorsult fel a versenyzők többsége a nulláról 100 kilométeres sebességre. A szervezők kiemelték, mindez azért kiemelt fontosságú, mert egy 500-as Mercedes sportváltozata 6.3 másodperc alatt éri el ezt a teljesítményt. Az a Mercedes V8-as, és majd ötezer köbcentis a motorja.

A Pista Corvigliának elnevezett pályán százharminc méter kellett ehhez a sebességhez, és egy negyvenöt százalékos lejtő. Ennél meredekebb startpozíció kevés a világon, és ez sem természetes, hiszen 2.6 millió euróért építették.

Tele van a versenyzők nadrágja

Az ötletgazda a '72-es olimpia bajnoka, svájci Bernhard Russi volt. A rajthely 2836 méter magasban van, 199 lépcső vezet fel hozzá. A pályán egyébként nyolcszáz méter a szintkülönbség, és majd háromezer méter hosszú, vagyis nemcsak az indulásnál kell komolyan figyelni annak, aki jó eredményt kíván elérni.

A versenyzők közül többen megjegyezték, hogy tele van a nadrágjuk, hacsak rágondolnak a rajtra, és hogy elhagyják az indítóházacskát. "Nem vagyunk ehhez a szupertempóhoz hozzászokva" - mondták többen fanyalogva, de kiemelték azt is, hogy nincs legyőzhetetlen kihívás.