Kaszparov újra világbajnok lehet

2003.02.18. 15:12
A világ legjobb sakkozójának tartott, ám jelenleg világbajnoki címmel nem rendelkező orosz Garri Kaszparov visszaszerezheti elsőségét, így döntött a Nemzetközi Sakk-szövetség(FIDE). Győzelméért több mint félmillió dollárt kapna. A hétvégén Lékó is megtudhatja, hol és mikor játssza vb-döntőjét.
Miután Garri Kaszparov és a Deep Junior nevű számítógép hatmeccses csatája döntetlennel zárult, júniusban ismét asztalhoz ül a világranglista-vezető orosz nagymester.

Kramnyiktól kapott ki, Ponomarjov ellen szerezheti vissza

Kaszparov számára ezúttal ugyancsak több mint félmillió dollár a tét, és ami számára ennél alighanem sokkal fontosabb: a világbajnoki cím. Mert hiába az orosz nagymester a világranglista vezetője, néhány éve megfosztotta őt trónjától az orosz Vlagyimir Kramnyik.

A történet érdekessége, hogy mégsem legyőzőjvel, hanem az ukrán Ruszlan Ponomarjovval méri össze tudását, aki az új lebonyolítású, egyenes kieséses rendszerű, "gyorsabb" világbajnokságon lett a legjobb.

Kaszparov 550 ezer dollárt kap

A Nemzetközi Sakk-szövetség(FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov viszont úgy döntött: amennyiben Kaszparov legyőzi riválisát, akkor megkaparinthatja a világbajnoki elsőséget. Az eseményre június 19. és július 7. között Buenos Airesben kerül sor, a felek várhatóan húsz meccsen keresztül csatáznak.

Kaszparov győzelem esetén 550 ezer dollárt kap, míg ha veszít, akkor 450 ezret tehet zsebre, döntetlen esetén fele-fele arányban osztoznak a pénzdíjon.

Bukarestben eldőlhet, hol és mikor játszik Lékó

A FIDE elnöke Moszkvában azt is bejelentette, hogy Lékó Péter - a magyar éljátékos - Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőjének időpontjáról és helyszínéről a hétvégén Bukarestben dönt a végrehajtó bizottság. (A hírek szerint Budapest is versenyben van.) Kramnyik egyébként a hagyományos - leginkább sokmeccsesként jellemezhető - lebonyolítás világbajnoka.

A tervek szerint a két párharc győztese méri össze tudását a FIDE egyesített világbajnoki címéért, vagyis megszűnhet széttagoltság.

A szombaton Linaresben kezdődő szupertornán mind a négy nagymester indul.