Béres Alexandra a 2010-es olimpiára készül - curlingben

2003.02.27. 14:28
Béres Alexandrát "fitneszkirálynőként" ismerik a sportkedvelők, azonban távolabbi tervei között mégis az szerepel, hogy a 2010-es téli olimpia curlingversenyein vegyen részt. A február közepén harmadik alkalommal megrendezett magyar curlingbajnokságon, csapatban már bizonyított Béres, hiszen együttesével bajnokok lettek.
Lelovics Melinda, Béres Alexandra, Bartalus Krisztina, Szekeres Ildikó
Magyarországon nincs szabványos Curling-pálya, ezért az ausztriai Kitzbüchel adott otthont a magyar bajnokságnak. Itt körmérkőzés formájában dőlt el a bajnoki cím sorsa, amit a hölgyeknél a Szekeres Ildikó (csapatkapitány), Bartalus Krisztina, Béres és Lelovics Melinda összetételű magyar együttes nyert meg. Ezzel a csapat kivívta az idei olaszországi Európa-bajnokságon való szereplés jogát.

Azonban az egykor ritmikus gimnasztikában és fitneszben is magyar bajnoki címet szerző Béres nem csak hobbinak tekinti a curlingot.

"Amikor csak tehetem szorgalmasan edzek, bár sajnos Magyarországon egyetlen pálya sincs, így az ausztriai Kitzbühelbe járunk gyakorolni - árult el az MTI-nek részleteket a sokoldalú sportoló.

A curling és az olimpia
A sportág olimpiai múltja egészen 1924-ig nyúlik vissza, Chamonix-ban ugyanis már bemutatták a curlinget, ám nem aratott nagy sikert. Később még öt alkalommal jutott el a bemutatásig (1932, 1936, 1964, 1988, 1992), mire az 1998-as naganoi téli olimpián végre először érmet is osztottak.
Egy éve ismerkedett meg a sportággal, s a tél kezdete óta általában kéthetente ingázik társaival, hogy jó körülmények között tréningezhessenek. Itthon csak Dunaújvárosban van edzési lehetőségük, de ott sem szabályos pályán.

Legközelebb március 8-án lesz egy újabb nemzetközi szereplése, majd társnőivel elkezdik felkészülésüket az első világversenyükre: indulnak az olaszországi Courmayeurban december 6. és 13. között sorra kerülő B-csoportos Európa-bajnokságra.