Nem jött össze Kersauson rekordkisérlete

2003.03.20. 12:12
Olivier de Kersauson valamivel több mint 68 nap alatt kerülte meg e földet, így bő három nappal elmaradt Peyron tavalyi csúcsától a vitorlázók Jules Verne Trophy nevű viadalán.
Megérkezett a célba Olivier de Kersauson, aki Bruno Peyron földkerülő csúcsát akarta megdönteni a vitorlás Jules Verne Trophy keretében.

A francia hajós akkor járt volna sikerrel, ha vasárnap szeli át az Ouessant-szigetnél kijelölt képzeletbeli célvonalat, de amikor "lejárt az idő", még több mint 500 mérföldre volt tőle. Kersauson végül is 68 nap 1 óra 58 perc és 2 másodperc alatt kerülte meg a földet. Peyron tavaly tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 mp alatt, vagyis több mint három nappal gyorsabban ért körbe.

De Kersauson az utolsó szakaszon vesztette el az új rekord felállításának lehetőségét, addig nagyon jól haladt. A Geronimo nevű trimarán a táv elején csaknem háromnapos előnyt szerzett Peyronhoz viszonyítva, még a Horn-fokot is 1 nappal és 10 órával hamarabb kerülte meg.

Először a Falkland-szigetek után lassult le, és az Egyenlítőnél már 65 mérföldes hátrányban volt. Később javult a helyzet, múlt pénteken azonban szinte megállt a vitorlás. Akkor már biztosnak látszott, hogy de Kersauson nem jár sikerrel.

Az ugyancsak csúcsdöntésre készülő brit Ellen MacArthur február 24-én, az Indiai-óceánon volt kénytelen feladni vállalkozását, miután hajójának, a Kingfisher II-nek eltört az árboca.

A Jules Verne Trophy-t 1985-ben alapították, az ötletet a híres francia író "80 nap alatt a Föld körül" című regénye adta.