Armstrongé és Serena Williamsé a Sport Oscar-díj

2003.05.21. 11:14
Egyetlen tavalyi győztes sem tudta megvédeni első helyezését a Laureus- más nevén Sport Oscar-díj szavazáson. Az ötszörös világbajnok, Michael Schumachert legyőzte az amerikai biciklista, Lance Armstrong.
Kedd este negyedik alkalommal adták át a Monte Carló-i Forum Grimaldiban a sportolók Oscar-díjaait. A jelöltek névsorát március 25-én hozták nyilvánosságra, 75 ország több mint négyszáz sportújságírójának szavazata alapján.

A 41 fős sportakadámia határozott a sorrendről

Mind a hét kategóriában öt sportolót jelöltek, a győztest pedig az évente egy fővel bővülő, jelenleg 41 fős Világ Sportakadémia hirdette ki. (A Sportakadémia tagja többek között: Mark Spitz, Katarina Witt, Sebastian Coe, Alberto Tomba, Franz Beckenbauer, Boris Becker, Michael Johnson, Miguel Indurain, Nadia Comaneci.)

Az előzetes jelölés alapján a legnagyobb versenyre a férfiaknál lehetett számítani, hiszen tavaly Michael Schumacher begyűjtötte ötödik világbajnoki címét is, Lance Armstrong ugyanakkor sorrendben negyedszer is megnyerte a Tour de France-t. Schumacher esélyeit rontotta, hogy a tavalyi díjátvétel után nem ment el a kötelező sajtótájékoztatóra, ehelyett helikopterre ült, és hazament. (A Osztrák Nagydíjon aratott botrányos győzelme lehetett a gyors távozás hátterében.)

Ronaldo is kapott egy szobrot

Schumacher ezúttal is megjelent az eseményen, de most nem őt jutalmazták, hanem Lance Armstrongot. A hölgyeknél a tavalyi legjobb, Jennifer Capriati a jelöltek között sem volt, így az ugyancsak teniszező, tavaly három Grand Slam elsőséggel büszkélkedő, Serena Williams kapta a legtöbb szavazatot.

A csapatok között Brazília futballválogatottja lett az első, az év visszatérője címet a vb gólkirálya Ronaldo érdemelte ki. Az év felfedezettje a NBA-ban játszó kínai center, Jao Ming lett.

A díjazottak:
Az év férfi sportolója: Lance Armstrong
Az év női sportolója: Serena Williams
Az év csapata: Brazília
Az év visszatérője: Ronaldo
Az év felfedezettje: Yao Ming
Az év mozgássérült sportolója: Michael Milton (ausztrál, alpesi sí)
Az év "extrém" sportolója: Dean Potter (amerikai, falmászás)
Életmű díj: Gary Palmer (dél-afrikai, golf)
Külön elismerésben részesült Arnold Schwarzenegger osztrák-amerikai egykori testépítő, filmszínész a sport érdekében kifejtett tevékenységéért.