Gyász

2003.06.19. 17:20
Knézy Jenőt, a kedden, ötvenkilenc éves korában elhunyt sportriportert valamennyi csatorna sportriportere példaképének tekinti. Az Index megkeresésére több televíziós csatorna fiatal munkatársa emlékezett, anekdotázott a "Jó estét, jó szurkolást!" köszönés megteremtőjéről.
A Magyar Televízió Sportosztályán Knézy Jenő asztalán még mindig annak a hétnek a keddjén van nyitva a naptár, amikor bevonult a kórházba. Rögzítette a következő heti feladatait, és vasárnapra bejelölte, hogy ő vezeti a Góóól című műsort - mondta az Indexnek Egri Viktor, a Telesport fiatal munkatársa, aki Knézy Jenőben egy olyan embert veszített el, akivel voltak kor- és felfogásbeli eltéréseik, de aki ezt soha nem éreztette.

A maximalista

"Tavaly a labdarúgó világbajnokság utolsó hetét együtt töltöttük, így mondhatom, nagyon jó társaságom volt akkor. Egy roppant tájékozott, a munkában önmagával és másokkal szemben is maximalista ember volt, aki a műszak után hihetetlenül laza is tudott lenni"- mondta Egri.

"Amikor kimentünk a vb-re, tudta rólam, hogy aznap van a születésnapom, és hogy nagyon félek a japán konyhától. Megérkezésünk után elvitt egy étterembe, ahol rengeteg ételt rendelt, csak hogy észrevegyem, nem ehetetlenek. A végén pedig nem engedett fizetni" - emlékezett Egri.

Fülöp László, a tv2 munkatársa érdekes embernek nevezte az 59 éves korában elhunyt riportert. "Érdekes volt, mert a munkában nem ismert határt és lazítást, ugyanakkor az élet más területein egy sokkal kötetlenebb, lazább, közvetlenebb figura volt."

A példakép

A másik kereskedelmi csatorna, az RTL Klub sportszerkesztője, Léderer Ákos számára több volt, mint példakép Knézy. Léderer, aki három évesen hallotta először közvetíteni későbbi kedvencét, gyerekkora óta szeretett volna rá hasonlítani. "Miatta kezdtem el riporterkedni, amikor pedig gyerekfejjel bekerültem a Kölyökrádióba, a legfőbb célom az volt, hogy egyszer meghívhassam. Miután ez sikerült, még inkább feltekintettem rá. Számomra ő marad a legnagyobb példakép."

Mogyorósi Péter a Duna tv munkatársa "friss" élményeit osztotta meg. Mint elmondta, az ő korosztálya Knézyn nőtt fel, és bár közhelynek hangzik, de sokat tanult tőle. Ezért is volt számára meghatározó, hogy a márciusi lengyelországi Eb-selejtezőre utazva egymás mellett ülhettek. Az utazás tizenkét órája alatt számtalan történetet, anekdotát hallgatott végig, de egyszerűen nem tudta megunni.

'Jenő, biztos megint sokat ettél'

A találkozón pedig ismét sikerült Knézy mellett helyet szereznie és egy szabad fülhallgatón hallgathatta a riporter közvetítését, miközben látta a találkozót. Azt viszont utólag nem bocsátja meg magának, hogy a szünetben szeretett volna interjút készíteni a meccs kommentátorával, de egy telefontudósítás miatt kifutott az időből, így elmaradt.

Mogyorósi megrázó történettel fejezte be az emlékezést: "A találkozót megelőző este az MLSZ vacsorát adott a sajtó munkatársainak, és itt Knézy megjegyezte, valami baja lehet, mert fáj a gyomra, amire egy újságíró kolléga viccesen mondta: Jenő ne hülyéskedj, biztos megint sokat ettél. "