Férfi kéziválogatottunk kijutott az Eb-re

2003.06.20. 21:01
A magyar férfi kézilabda-válogatott részt vehet a 2004-es szlovéniai Európa-bajnokságon, miután a selejtező izgalmas visszavágóján négy góllal legyőzte a vendég Macedóniát.
A mérkőzés a kedden elhunyt sportriporter, Knézy Jenő emlékére gyászszünettel kezdődött. Az első, 33-31-re elveszített bitolai találkozóból tanulva sokkal jobban védekezett a már biztos olimpiai induló hazai együttes, és csak az 5. percben, 3-0 után kapott először gólt. Ráadásul még Szathmári is remekelt a kapuban. Csakhogy a támadás eleinte akadozott, így csak negyedóra elteltével sikerült komolyabb előnyt szerezni (9-4).

Lazarov tartotta a lépést

A folytatásban egyre több lett a hiba, s állandósult a 3-4 gólos különbség. A szövetségi kapitányok cserékkel és időkérésekkel próbáltak frissíteni.

A vendégek keményen küzdöttek, és az egyre inkább magára találó Lazarov - aki a magyar bajnok Veszprém légiósa - vezérletével nem hagyták ellépni a riválist.

A második félidőt a macedónok kezdték jobban

A második félidőt jobban kezdték a macedónok, és pillanatok alatt ledolgozták összesítésbeli hátrányukat, aztán a meccs is egyenlő lett (40. perc: 16-16). Ebben a szakaszban kritikán aluli teljesítményt nyújtott a kétszer is létszámfölénybe került Skaliczki-legénység.

A nagy rohanásban rövid időre elfáradt a vendégsereg, és a játékrész derekán újra inkább a hazaiak akarata érvényesült (45. p.: 22-18). Később Perez pillanatai következtek, sorozatban ötször volt eredményes!

Mocsai és Perez nem hibázott

A hajrára így is maradtak izgalmak, mert a macedónok nem adták fel, s megint csökkentették a különbséget (28-25). Ekkor viszont a mezőny két legjobbja, Mocsai és Perez nem hibázott, eldöntve ezzel a továbbjutás kérdését.

A magyar csapat utoljára az 1998-as olaszországi Eb-n vett részt, a 2000-es horvátországi és a 2002-es svédországi kontinensviadalra nem jutott ki.

Jegyzőkönyv:
Eb-selejtező, visszavágó:
Magyarország-Macedónia 33-29 (13-10)
Gólszerzők: Mocsai 9, Perez 7, Pásztor 4, Diaz, Kertész 3-3, Mohácsi, Mezei 2-2, Iváncsik, Bendó, Gál 1-1, illetve Lazarov, Markovski 7-7, Stoilov, Alusovski, Kolev 3-3, Dimovski, Atanasovski 2-2, Stojanovic, Angelovski 1-1
Továbbjutott: Magyarország, 64-62-es összesítéssel, és vehet részt a 2004. január 22. és február 1. között sorra kerülő szlovéniai Eb-n.