Emma
-2 °C
6 °C

Nehéz csoportban női kéziseink a vb-n

2003.06.22. 17:36
Az első öt hely valamelyike ér olimpiai kvótát a decemberi horvátországi női kézilabda világbajnokságon. Az olimpiai második női együttes nehéz csoportba került, de a célkitűzését megvalósíthatja.
Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese az Európa-bajnok Dániával, valamint Németországgal, Kínával, Elefántcsontparttal és Szlovéniával szerepel a D-jelű hatosban. Az első négy jut tovább, majd a C-csoportbeliekkel (Norvégia, Románia, Ukrajna, Argentína, Kazahsztán, Tunézia) játszik keresztbe a nyolcaddöntőben.

Mocsai: a mieink a legnehezebb csoport

A vasárnapi, zágrábi sorolást követően Mocsai Lajos nem volt boldog: "A mienk a legnehezebb csoport. Dánia már biztos olimpiai résztvevő, így nyugodt lehet a vb-felkészülése. Ha a németeknél mindenki egészséges, szintén jó erőt képvisel a csapat. Kína a 2008-as olimpiára készül, s állítólag 12 olyan játékosa van, aki legalább 190 centi magas. A szlovén együttes a Bajnokok Ligája-győztes klubra épül, így azt sem egyszerű legyőzni. Az egész világbajnoki szereplést befolyásolja majd a csoportbeli helyezés."

Hárman Dániában

Mocsai hozzátette: komoly, szervezett, tisztességes felkészüléssel kiharcolható az olimpiai indulási jog, de ehhez szoros együttműködésre lesz szükség a klubokkal. "Ugyanakkor az egyeztetés nem ígérkezik könnyűnek, mert most nyáron sok meghatározó játékos, például Siti, Farkas, Németh Dániába szerződött" - tette hozzá a kapitány.

Az első öt szerez olimpiai kvótát

A vb-ről az első öt helyezett vehet majd részt a jövő évi athéni ötkarikás játékokon. Az Eb-ötödik Magyarország akkor indulhat az olimpián, ha az öt között végez, vagy pedig kivétel nélkül ide kerül be a tavalyi Eb legjobb négy együttese (Dánia, Norvégia, Franciaország, Oroszország).

A csoportküzdelmeket Zágrábban, Eszéken (Osijek), Csáktornyán (Cakovec), Fiumében (Rijeka), Splitben és Kapronca visszalépése következtében valószínűleg az eddig tartalékként szerepelt Károlyvárosban (Karlovac) rendezik.

A csoportbeosztás:
A-csoport: Franciaország, Szerbia és Montenegró, Horvátország, Spanyolország, Brazília, Ausztrália. B-csoport: Oroszország, Csehország, Koreai Köztársaság, Angola, Uruguay, Ausztria. C-csoport: Norvégia, Románia, Ukrajna, Argentína, Kazahsztán, Tunézia. D-csoport: Dánia, Magyarország, Németország, Kína, Elefántcsontpart, Szlovénia