A magyarországi női kézilabda kiszipolyozza az embert

2003.06.24. 13:08
Öt meghatározó játékos is távozik a Ferencváros női kézilabda-csapatától. Amíg Pádár Ildikó visszavonul, Siti Eszter és Lőwy Dóra a jobb lehetőség, Benyáts Bea a jobb anyagi kondíciók miatt hagyja el a tavalyi BL-döntős csapatot. Azonban az ötödik távozó Farkas Ágnes, az Indexnek nyilatkozva elárulta, többek között a rossz magyarországi körülmények miatt igazol a dán Aalborgba. Ezzel szemben Maglódi Lajos a zöld-fehérek szakosztály-vezetője szerint egyszerűen csak rossz "súgói" vannak az egykori zöld-fehér kedvencnek, ezért következhetett be a viharos válás.
"Hiába vagy 27 évesen a csúcson, 30 éves korodban könnyedén lecserélnek egy fiatalabbra. Ugyanakkor kevés a váltási lehetőség, azaz hiába játszol végig egy BL-elődöntőt, pár nappal később végig kell játszanod, mondjuk a Hódmezővásárhely elleni bajnokit" - indokolta a Ferencvárossal történt szakításának egyik okát Farkas Ágnes.

Szabályosan és jogszerűen megyek el

"Ha eladok egy lakást és veszek egy újat, miért nem kell megindokolnom, hogy miért adtam el a másikat? Akkor nekem most miért kell magyarázkodnom? Miért kellett volna előre szólnom bárkinek is, amikor az én életemről van szó. Higgye el mindenki nekem is nehéz a válás, de próbálok csak a szépre emlékezni, és semmi kellemetlent mondani volt klubomra. Nem szeretem a kölcsönös hitelrontást"- folytatta a válogatott átlövő.

"Ugyanakkor szakmai okai is vannak a váltásnak, hiszen már eddig is jelentősen meggyengült a zöld-fehérek kerete. A magyar versenyrendszer hosszú távon egyébként sem alkalmazható, mondhatni kiszipolyozza a játékosokat. Ebből szerettem volna kilépni és úgy gondolom ezt szabályosan és jogszerűen sikerült megtennem" - zárta mondandóját Farkas.

Maglódi: Nem a pénz miatt mennek el

"Annak ellenére, hogy összességében milliós nagyságrenddel, egészen pontosan kéthavi keresettel tartozunk a játékosoknak, nem a pénz miatt igazoltak el ennyien a Ferencvárosból" - mondta Maglódi Lajos, a zöld-fehérek kézilabda-szakosztályának vezetője. "Tartozásunk egyébként nem csak a játékosok felé van, de ugyanúgy tartozunk a vezetők, vagy éppen a gyúrók felé is." - folytatta Maglódi.

Véleménye szerint Lőwy Dóra (Hypo-osztrák) a kevés játéklehetőség, míg Siti Eszter (FCK-dán) a megújulás reményében igazolt el az idén bajnoki ezüstig és Magyar Kupa győzelemig jutó zöld-fehérektől. Pádár Ildikó abbahagyta - előre láthatólag a jövőben Németh András pályaedzője lesz -, míg Benyáts Bea egy igen érdekes és Maglódi számára nevetséges történetet előadva igazolt a dán Aalborgba.

Még edzőjének sem szólt

Ugyanebbe a csapatba igazolt az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb magyar játékosa, Farkas Ágnes is. "A Farkas-ügy, az egy kemény dolog. Az még hagyján, hogy nekem is csak leveleket küldött Ági, de edzőjének, Németh Andrásnak sem szólt, egy szót sem szándékáról" - mondta Maglódi érdeklődésünkre.

Mint megtudtuk, még a Magyar Kupa döntője előtt kapott levelet a válogatott átlövőtől, aki szerződésének több pontját kifogásolta. Ezek a szakosztály igazgató szerint nevetséges kifogások voltak, és biztos benne, hogy nem is Farkas fejéből pattantak ki. Erre szintén levélben válaszolt, melyben kifejtette, szeretné személyesen megvitatni a felmerülő problémákat, de képtelen volt Farkassal egy találkozót megbeszélni. Ezután a televízióból és az internetről értesült arról, hogy Farkas aláírt Aalborgban.

Maglódi az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy amennyiben Várszegi Gábor kiszállna a Ferencváros támogatásából, az a szakosztályra nézve mintegy 30 millió forintos veszteséget jelentene, amely a 154 milliós költségvetés körülbelül egyötöde. De miután több, kiemelt keresettel rendelkező játékos is távozott, nem jelentene összeomlást a szakosztály életében.

Kökény: Nem ezt vártam

Ugyanígy gondolja ezt Kökény Bea, a klub egykori világválogatott játékosa is. Az ő számára is meglepetés volt az egykori csapattárs váltása. Kökény úgy gondolta az elmúlt években sikerült közelebb kerülnie Farkashoz, de rá kellett jönnie: senkit nem enged magához közel. Kökény szerint a korrekt megoldás az lett volna, ha Farkas legalább egy hónappal korábban szól a vezetésnek tervéről.

Emellett aggodalmát fejezte ki, a válogatottal kapcsolatban, melynek a sok idegenlégiós miatt nehéz lesz összetartásokat szervezni, ezáltal sikeresen felkészülni a 2004-es athéni olimpiára.