Polgár Zsuzsa április óta amerikai színekben szerepel

2003.07.15. 13:22
Kállai Gábornak, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatójának tájékoztatása szerint Polgár Zsuzsa már a FIDE áprilisi világranglistáján amerikaiként volt feltüntetve, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen az 1996-ban világbajnok nagymester 10 éve az Egyesült Államokban él.
"Zsuzsa az amerikai sajtóban és múlt csütörtökön a Magyar Televízióban egy élő interjúban is elmondta, hogy fő célja az Egyesült Államokban a sakk népszerűsítése és a női csapat éltáblásaként éremhez szeretné segíteni az amerikaiakat a jövő évi olimpián. Egyébként az ottani szövetség már idén az év nagymesterének választotta, ráadásul először kapta ezt a kitüntetést nő" - nyilatkozta az MTI-nek Kállai Gábor arra a kedden megjelent hírre reagálva, amely szerint a legidősebb Polgár nővér a jövőben amerikai színekben szerepel.

Nem valószínű visszatérése

A szakmai igazgató hozzátette, sajnálja, hogy Polgár Zsuzsa így döntött, de megérti, hiszen a sakkozónőt munkája és családja is az Egyesült Államokhoz köti. A FIDE szabályai szerint mivel kettős állampolgár, elvileg újra visszatérhet a magyar válogatottba, bár Kállai ezt a közeljövőben nem tartja valószínűnek.

"Minden nagy világverseny előtt igyekeztem felvenni a kapcsolatot Judit mellett a másik két Polgár nővérrel is. Így Zsófiát megkérdeztem, játszana-e az októberi csapat Európa-bajnokságon, de mivel augusztusra várja második gyermeke születését, erről lemondott. Hasonlóképpen figyelemmel kísértem Zsuzsa pályafutását is"- folytatta Kállai.

Együtt kezdtek sakkozni

Polgár Zsuzsa 1996-ban szerzett női világbajnoki címet, de 1997 óta nem játszott világversenyen egyetlen partit sem. A kétszeres olimpiai bajnok utoljára 1994-ben Moszkvában az ezüstérmes női válogatott éltáblásaként szerepelt a magyar csapatban.

Kállai érdekességként megemlítette, hogy éppen 30 éve az MTK-ban egyszerre kezdett el sakkozni az akkor 4 éves Polgár Zsuzsával. "Később edzője és edzőpartnere is voltam, így különösen örülnék, ha az élet ahogy elsodorta, valamikor a nem túl távoli jövőben visszasodorná Magyarországra" - mondta a szakmai igazgató.