Donát
-4 °C
2 °C
Kékesi Márton
vasárnap 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Súlyos baleset és Tóthék sikere a Budapest Rallye-n

2003.08.10. 19:01
Az ífj. Tóth János, Tóth Imre páros nyerte a Michelin Budapest Rallye-t, de győzelmüket beárnyékolta egy súlyos baleset, melynek során még szombaton Szabó Gergő a Skoda Octavia WRC-vel kisodródott és négy nézőt elsodort. Közülük ketten súlyosan megsérültek.
A bajnoki címvédő ífj. Tóth János, Tóth Imre (Peugeot 206 WRC) kettős sikerével zárult a nemzetközi Michelin Budapest Rallye-n. Szombaton, a negyedik gyorsasági szakaszon négy néző megsérült, amikor a pénteki prológon harmadik, Skoda Octavia WRC-vel versenyző Szabó Gergő - Egerszalók körzetében - elvesztette uralmát az autó felett, kisodródott, egy fának csapódott, majd az út mellett álló szurkolók közül négyet elsodort.

A sérültek közül két nézőt a helyszínen elláttak, két nőt azonban be kellett szállítani az egri kórházba, az egyik medence-, a másik szegycsont-törést szenvedett. Az intézmény ügyeletes orvosa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sérültek állapota kielégítő, s már átszállították őket a lakóhelyük szerint illetékes miskolci kórházba. Szombaton egyébként több versenyző is említette, hogy a nézők mit sem törődve a veszéllyel túl közel állnak az úthoz és csak az utolsó pillanatokban ugranak el az érkező autók elől.

Terminátor-autó!
Szabó Gergő, 10 éve meghatározó személyisége a magyar autósportnak egyúttal javíthatatlan Terminátor-rajongó is. Ezért Skoda Octavia WRC-jét az augusztus 8-9-i nagy versenyre a szokásosnál is jobban felturbózta. A totálisan terminátorosított, feketére festett, felmatricázott, futurisztikus látványt nyújtó csodajárgány pénteken, aug.8-án gördült először a nyilvánosság elé: az Újpesti rakparton láthatják a Terminátor- és rallyrajongók. Szabó Gergő (és navigátora, Kerék Balázs) kiadták a jelszót: "Itt az idő!" - és bíznak benne, hogy a Terminátor erejétől segítve - ahogy névadójuk is - legyőzik a többi gépet.

Az ötszörös szorzójú Európa-bajnoki, s egyben országos bajnoki futamon 12 gyorsasági szakaszt bonyolítottak le szombaton, amelyek után a bajnoki pontverseny éllovasa, a Benik Balázs, Somogyi Pál (Ford Focus WRC) duó volt a második, igaz a kettős hátránya jelentős Tóthékkal szemben. A harmadik helyen a prológ-győztes Aschenbrenner György, Földesi Csaba (Mitsubishi Lancer Evo VI) páros állt.

A vasárnapi négy gyorsasági szakasz után az összetett verseny is a bajnoki címvédő ifj. Tóth János, Tóth Imre (Peugeot 206 WRC) páros sikerével fejeződött be. Tóthék szombati jelentős (50mp-es) előnyük bírtokában sem fogták vissza magukat és imponálóan versenyeztek, így megérdemelten szerezték meg az első helyet. A második helyen a bajnoki pontverseny éllovasa, a Benik Balázs, Somogyi Pál duó (Ford Focus WRC), a harmadikon a cseh Vaclav Pech, Petru Uhel kettős (Ford Focus WRC) végzett.

Végeredmény, összesen 16 gyorsasági szakasz (194 km):
1. ifj. Tóth János, Tóth Imre (Peugeot 206 WRC) 1:44:52.7 óra
2. Benik Balázs, Somogyi Pál (Ford Focus WRC) 1:45:52.7
3. Vaclav Pech, Petru Uhel (cseh, Ford Focus WRC) 1:47:52.3
4. Aschenbrenner György, Földesi Csaba (Mitsubishi Lancer Evo VI) 1:47:53.6
5. Bútor Róbert, Tóth Vilmos (Citroe:n Saxo Kit Car) 1:52:36.6
6. Szilágyi János, Domokos Eszter (Mitsubishi Lancer EVO VI) 1:52:48.5