Nyilatkozata miatt perli edzője a vb-ezüstérmes atlétát

2003.09.04. 14:51
A párizsi világbajnokságon második helyezett diszkoszvető, Fazekas Róbert az Indexnek elmondta, miért veszített két év után először. Azt is bevallotta: egy nyilatkozata miatt követel tőle egymillió forintot korábbi edzője.
A kilencedik atlétikai világbajnokságtól elsősorban az első magyar vb-aranyérem megszerzését várták a hazai szövetség vezetői. Fazekas Róbert győzelme megalapozott elvárás volt: a Haladás diszkoszvetője sem idén, sem tavaly nem kapott ki. Párizsban azonban vereséget szenvedett az olimpiai bajnoki cím védőjétől, a litván Aleknától. Így be kellett érnie az ezüstéremmel, egyúttal az ezzel járó 40 ezer dollárral (csaknem tízmillió forinttal).

Elkeseredett, mert nem győzött

Fazekas az Indexnek úgy értékelte a versenyt, hogy akadt nála egy jobb, aki legyőzte. "Már Zürichben, a vb előtti utolsó versenyen is látni lehetett, hogy Alekna nagyszerű formába lendült, és feltehetően még jobb állapotban fog a vb-n versenyezni. Akkor sikerült legyűrnöm, most azonban nem volt meg a kellő erő a dobásomban, és technikailag is voltak hiányosságaim, így alulmaradtam. Ennyin múlott."

Nem tagadta, elkeseredett, amikor a második dobása után sem szerezte meg az első helyet. "El kellett telnie egy kis időnek, két sorozatnak, hogy rendezzem a gondolataimat, hogy újra higgyek magamban, hogy képes vagyok fordítani."

Egymilliós nyilatkozat

Fazekas kifejtette: nem lát sorsszerűséget abban, hogy klubtársa, a kalapácsvető Annus Adrián és ő tavaly együtt nyertek, most pedig együtt lettek másodikok. "Annyit azért mondtam neki viccből, hogy komoly szankcióktól tarthat, ha a jövő évi olimpián is második lesz, én pedig követem."

Fazekas az Indexnek megerősítette, valóban pereskedik korábbi edzőjével, Németh Pállal. Elárulta, egy bulvárlapban tett nyilatkozata miatt követel tőle egymillió forintot Németh. "Annyit mondtam csak, hogy miatta nem tudunk rendesen edzeni. Ezt sérelmezi az Öreg."

Az első tárgyalást szeptember harmincadikára tűzték ki. "Ha itthon leszek, akkor elmegyek rá. Tiszta a lelkiismeretem" - mondta az atléta.