Magabiztos magyar siker a női kosár Eb helyosztóján

2003.09.26. 14:47
A patraszi helyosztók pénteki nyitányán a magyar válogatott fölényes győzelmet aratott Izrael ellen, így szombaton a 9. helyért küzdhet a 29. női kosárlabda Európa-bajnokságon.
A találkozó előtt Páva Zsolt csapatvezető ajándékkal köszöntötte a 100. válogatottságát ünneplő Károlyi Andreát. Már az első percekben kiütközött a két együttes közti tudásbeli és magassági különbség: a magyarok hamar megnyugtató előnyre tettek szert a mezőny legalacsonyabb gárdája ellen. Érdekes, hogy a büntetőknél az izaeliek nem is maradtak elöl az esetleges lepattanóért, hanem mindannyian hátravonultak saját palánkjuk alá.

A második negyedben a Rátgéber-csapat biztosan tartotta a különbséget, elsősorban a szenzációsan dobó - és a kontinenstornán a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó - Csernynek köszönhetően. A félidőben 45-36 volt az állás.

Térfélcsere után az ellenfél Shwartz hárompontosaival felzárkózott, de a túloldalon folytatódott a Cserny-show: a Harvard Egyetemen tanuló, 22 éves center - aki az egész Eb-n százszázalékosan értékesítette a büntetőket - változatlanul sziporkázott, sehonnan sem tudott hibázni.

A záró játékrészre elfáradtak az addig lelkes közel-keletiek, ekkor már nem forgott veszélyben a magyar siker. A válogatott folytatta tehát jó sorozatát Patraszban, hiszen augusztusban veretlenül diadalmaskodott egy itteni felkészülési négyes tornán, amelyen még a hazaiak, az ausztrálok és a szerb-montenegróiak vettek részt.

A folytatásban szombaton 11:15 órakor a 9. helyért rendezendő mérkőzésen a házigazda görög válogatott lesz a magyarok ellenfele a . A magyar sikerekhez sorolandó, hogy az utolsó, 20:45 órára kiírt Spanyolország-Szerbia és Montenegró negyeddöntőt az egyetlen jelenlévő hazai FIBA-bíró, Bodnár Péter vezeti.

Az eredmény:
Magyarország-Izrael 85-77 (20-15, 25-21, 22-25, 18-16)
Patrasz, 100 néző, v: Janac (szlovák), Chantal (francia)

Pontszerzők: Cserny 30/12, Eördögh 16/6, Károlyi 9/9, Englert 6, Csákány 6/3, Vajda 4, Kajdacsi 4, Seres 4, Papp 2, Iványi 2, Keller 2, illetve Mizrachi 21/15, Shwartz 20/12, Cohen 14/6, Maoz 8/3, Suez 4, Greenboym 4, Epstein 4, Zeevi 2

Nyilatkozatok:
Rátgéber László, a válogatott szövetségi kapitánya:
Az ellenfél legfeljebb 5 pontra tudott bennünket megközelíteni, mivel végre sok pontot dobtunk a palánk alól. Most Cserny személyében volt centerünk az alacsony izraeliek ellen, s ezt remekül ki is használtuk. Meglátjuk, hogy ez a fiatal csapat összeérve mire lesz képes a jövőben.

Cserny Réka, aki 30 pontjával a mérkőzés legjobbja lett:
Utoljára egy tavalyi egyetemi meccsen voltam ilyen eredményes, itthon pedig még a BEAC színeiben dobtam 2001. februárjában 34 pontot a BSE-nek. Most remekül ment a játék, mert a betörések után jó passzokat kaptam a többiektől.