Sitit Dániába követte futballista szerelme

2003.11.07. 14:07
A kézilabda-válogatott valamint a Ferencváros irányítója, Siti Eszter a nyáron szerződött az FC Köbenhavn csapatához. Az egykori újpesti védő, Kiskapusi Balázs követte Dániába barátnőjét, ő a magyar másodosztályból szerződött a kisebbik fővárosi csapathoz. A két sportoló Koppenhágában állt az Index rendelkezésére.
"Számomra csak az volt biztos, hogy követem Esztit, és elhagyom Nyíregyházát" - kezdi Kiskapusi. "Aztán július hatodikán azzal hívott fel a menedzserem, hogy az AB Köbenhavn igényt tartana a játékomra. Gyorsan meg is állapodtunk, és azóta itt vagyunk. Félelem nem volt bennem, csak egészséges izgalom" - magyarázta.

Kiskapusi elégedett: a magyar másodosztályból a dán élvonalba került

Kiskapusi az élvonal újoncához került, és az első fordulókban többször lehetőséghez jutott, az október eleji edzőváltás óta azonban általában csak a kispadra ültetik. "Nem tudom mért nem bízik bennem az új edző, mert magyarázat nélkül a kitett a csapatból. Hazai pályán még nem nyertünk, így elképesztően nehéz lesz bennmaradnunk" - értékelt az egykor utánpótlás-válogatott védő.

Kiskapusi az Indexnek elmondta: nem érez elégtételt, hogy otthon az élvonalban nem volt számára hely, Dániában viszont igen. "Elégedett vagyok, hogy így alakult a sorsom" - tette hozzá. A dán bajnokság színvonalát kicsit jobbnak tartja a magyar első osztálynál. "És jobban is lehet keresni. Persze nem úgy, mint Németországban vagy Hollandiában, de itt legalább napra pontosan megkapom a fizetésemet, nem úgy, mint otthon."

Siti hét góllal debütált

A védő elárulta azt is, hogy emellett azért jobb Dániában játszani, mert az apróságokat is észreveszik a szurkolók, egy szép becsúszás után is megtapsolják. Még az edzésen is. "Az emberek életvitele sokkal nyugodtabb errefelé, ez a tétel a futballra is érvényes. Ez a legnépszerűbb sportág, több mint kétszázezer igazolt játékos van, pedig a népesség fele a magyarnak. Tudtommal otthon nyolcvanezer játékost regisztrálnak" - mondja.

Siti Eszter első meccsén hét góllal járult hozzá csapata sikeréhez, így azonnal megkedvelték a szurkolók. "Azóta sajnos nem sikerült ennyiszer a hálóba találnom, de a játék nem megy rosszul" - emlékezett vissza Siti.

'Váltanom kellett'

Siti a fogadtatásáról csak annyit mondott: nem volt semmi különös, és azóta sem érzi, hogy külön kezelnék. "Az viszont tény, az egyedüli profi én vagyok a csapatban, a többiek tanulnak, vagy dolgoznak." A Fradival kapcsolatosan megjegyezte, hogy nagyon sokat köszönhet a zöld-fehéreknek, de úgy érezte: mindenképpen váltania kell.

"Úgy vélem, hogy a játéktudásom sokat nem fog itt fejlődni - voltaképpen csak szinten kell tartani magam -, mentálisan azonban alighanem előre fogok lépni. Itt ugyanis önbizalom szempontjából van mit tanulni. A társaim akkor sem fogják vissza magukat, ha az első hat lövésük nem sikerül, akkor is hisznek magukban, és amikor a következő próbálkozásuk eredményes, akkor szárnyakat kapnak, és tarthatatlanokká válnak."

Siti: Itt nem kell áfát, vagy járulékokat fizetni

Siti nem szívesen beszélt koppenhágai keresetéről. "Annak ellenére, hogy borzasztó népszerű a sportág, és hogy sok magyar szerződött ide, nincsenek kiugró gázsik. De legalább nem kell bt-t alapítani, hogy hozzájuthassak a pénzemhez, nem kell könyvelőt alkalmaznom, vagy áfát és tb-járulékot fizetnem. És ez is igen fontos, arról nem beszélve, hogy itt legalább teljesítik az ígéretüket" - magyarázta.

Többek között a nagyobb anyagi biztonsághoz kötötte a dán kézilabda sikereit is. "Több játékost tudnak szerződtetni, ezzel szabadabbak a játékosok lehetőségei. Több a csere- és variációs lehetőség, így nem feltétlenül kell pályán maradniuk hatvan percet" - magyarázta.