Álmában érte a halál a 23 éves kosarast

2003.11.10. 10:59
Péntek este, edzés után elaludt Bogdán Balázs, az Univer KSE 23 éves kosárlabdázója. A játékos már sohasem ébred fel, halálát szívelégtelenség okozta. A kecskeméti egyesület saját halottjának tekinti a kaposvári születésű kosarast.
Alig egy hete, a kecskeméti Univer KSE kosárlabda-csapatának Körmend elleni bajnokija előtt nem öltözött fel a csapat egyik játékosa, egy percig mégis rá irányult a csarnok figyelme: a 23 éves Bogdán Balázst köszöntötte a szpíker, a nézők tapssal kívántak boldog születésnapot a kosarasnak.

Bogdán Balázs pénteken, 23 éves korában, tragikus hirtelenséggel meghalt.

Bogdán Balázs
A kecskemétiek pénteki edzése után albérletébe tért haza a "Kobi" becenévre hallgató játékos, és mivel másnap vizsgája volt, tanulni készült. A fiatal kosarast feltehetően álmában érte a halál. Barátnője talált rá, hívta a mentőket, de már nem tudtak segíteni a sportolón. A tragédia hírére csapattársai rögtön a lakáshoz siettek, és egész éjjel a lépcsőházban virrasztott, ahol már gyertyák őrzik a játékostárs emlékét.

A halál okának megállapítása még várat magára, az első vizsgálatok szerint Bogdán Balázs szíve megállt.

A kecskeméti kosarasok úgy döntöttek, szerdán is pályára lépnek a Falco KC elleni bajnokin. "Balázs is ezt szeretné" - mondta egyikük, amikor a csapat megvitatta, vállalják-e ebben a helyzetben is a következő mérkőzést.

Bogdán Kaposváron született, és a megyeszékhely csapatában kezdett el kosárlabdázni. Később a Soproni Ászok KC-hoz szerződött, ahonnan először fél évre adták kölcsön Kecskemétre, az akkor még NB I/B-csoportos együttesnek. Idén nyáron aztán végleg leigazolta a 2-es poszton játszó kosarast a város ma már élvonalbeli csapata.

Új lakás

"A játékosok nagyon maguk alatt vannak" - mondta el Tóth Viktor szakosztály-igazgató az Indexnek. Az Univer KSE a saját halottjának tekinti Bogdán Balázst, a temetést is a klub rendezi, mondta el a sportvezető. A sportcsarnok közelében lesz egy hely, ahol a szurkolók elhelyezhetik gyertyáikat, és a szerdai csapatbemutatáskor is külön megemlékeznek a játékosról. "Céltudatos srác volt, nagyon keményen dolgozott" - jellemezte a szakosztály-igazgató az elhunyt Bogdán Balázst. Barátnőjével most vett lakást, egy hónap múlva költöztek volna a most elkészült otthonba - a kaposvári születésű kosaras Kecskeméten akart letelepedni. "A csapat egyik vezéregyéniségévé nőtte ki magát, és ezzel együtt szerény, sőt, sokszor visszafogott volt" - emlékezett vissza Tóth Viktor.

"Ezt a győzelmet tiszta szívvel neki ajánljuk" - nyilatkozta a hét végén a Kaposvár trénere, Kmézics Zorán a MAFC elleni mérkőzés után. Bogdán Balázs ebben az idényben - ujjsérülése miatt - négyszer lépett pályára, valamennyi mérkőzésén kezdőként. A 192 centi magas játékos volt együttese, a Sopron ellen, az idegenbeli győzelem alkalmával kulcsjátékosnak bizonyult, kritikus pillanatban szerzett csodálatos kosarat, majd egy még ennél is fontosabb lepattanószerzéssel ő döntötte el a mérkőzést.