Kaszparov nem bírt a számítógéppel

2003.11.12. 12:17
A világelső sakkozó, Garry Kaszparov remizett kedden az X3D Fritz számítógép elleni párosmeccs első összecsapásán. A játékos és a számítógép programozói a 37. lépésben, három óra húsz percnyi játék után egyeztek meg a döntetlenben.
A nagymester a sakkóra nyomogatása és bábuk mozgatása nélkül játszott X3D Fritz ellen, ugyanis egy monitor előterében ült, és egy háromdimenziós szemüveget viselt, amely a képernyőn látottakat közvetítette a számára - írta a Reuters.

"Nehéz helyzetben voltam a technika miatt, azt hiszem elvétettem egy lehetőséget, hogy bebiztosítsam a pozícióimat" - mondta a világossal játszó korábbi világbajnok sakkozó. "Nagyon sokat bajlódtam a képernyővel, noha már a mérkőzés előtt tudtam, hogy lehetnek problémáim ezzel a technológiával" - mentegetőzött Kaszparov. Úgy véli, a döntetlen emellett annak tudható be, hogy ő nem ismerkedett meg az új fejlesztésekkel, míg ő nyitott könyv a programozók számára.

A gépellenfél a német gyártású, a sakkszoftverek terén vezető Fritz és a New York-i székhelyű, virtuális valóságprogramokra specializálódott X3D Technolgies termékének kombinációja. Fritz 1995-ben komputer-világbajnok volt.

A második játszmát csütörtökön játsszák a New York Athletic Clubban, több csatorna és az ESPN tévéállomás is közvetíti majd. A párosmérkőzésen egy pont jár a győzelemért, fél a döntetlenért. A díjazás 200 ezer dollár, győzelem esetén, 175 ezer a döntetlenért. Az ember-gép csatában az a fél győz, amelyik előbb eléri a 2,5 pontot.

Kaszparovnak ez már a második idei számítógép-ellenfele, februárban az izraeli készítésű Deep Juniorral végzett döntetlenre. Az egykori világbajnok 1996-ban 1997-ben vívta első csatáját virtuális sakkozóval: akkor az IBM Deep Blue szuperszámítógépével játszott. Az első összecsapáson 4-2-re simán győzött Kaszparov, a visszavágón azonban sokkoló, 3,5-2,5-ös vereséget szenvedett.