A doppingolók miatt késik az atléták pénze

2003.11.19. 11:02
Az idei évben remeklő két atlétánknál Fazekas Róbertnél és Annus Adriánnál ugyan fel sem merült a doppingolás gyanúja, mégsem kaphatják meg jogos járandóságukat. Ugyanis a nemzetközi szövetség a versenyeken levett B mintákat is újra vizsgálja, csak azután fizet.
Idén mindössze egyszer, sajnos a legrosszabbkor, a párizsi világbajnokságon szenvedett vereséget a diszkoszvető Fazekas Róbert. Tavaly Európa-bajnoki címet nyert atléta ugyan reálisan reménykedhetett a világbajnoki aranyéremben is az olimpiai bajnok litván Aleknát azonban nem tudta legyőzni. (Igaz, a harmadik helyen végzett fehérorosz Kaptyuhot három méterrel verte.)

Közel kiléencmillióval tartozik a nemzetközi szövetség

Ugyanitt szintén ezüstérmet nyert a kalapácsvető Annus Adrián, majd ezt követően a monacói Grand Prix-n is kitűnően szerepeltek a szombathelyi atléták. A két világversenyen nyújtott produkciójukért járó 40 ezer dollárral (közel kilencmillió forinttal) azonban még mindig tartozik nekik a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF).

A két atléta többszöri érdeklődése után is csupán azt az információt kapta, átutalásra még várniuk kell. Gyulai István az IAAF főtitkára a Blikk kérdésére elmondta, az amerikai THG-doppingbotrány miatt az IAAF elrendelte, hogy a két világversenyen levett B mintákat is újra vizsgálják meg, most már a THG-ra is koncentrálva. A magyar sportdiplomata szerint megszokott gyakorlat, hogy a pénzdíjakat csak a doppingteszt negatív eredménye után fizetik ki az atlétáknak.

Ha nem így tennének, egy esetleges pozitív teszteredmény után nehezen tudná a nemzetközi szövetség visszakövetelni a pénzét. Természetesen most is, a B minták vizsgálata után, rögtön kiutalják az atlétáknak a megérdemelt járandóságukat.