Tehetségként ment, világsztárként jött a vb-ről

2003.12.19. 11:39
Dán menedzserek ajánlatai, francia és magyar rajongók üzenetei fogadták a horvátországi női kézilabda-vb-ről hazatérő magyar válogatott irányítóját, Görbicz Anitát. Miközben a Győr húszéves játékosa a hosszabbításban elvesztett döntő helyszínén, és a Telesport riportjában is sírva fakadt, nem kétséges, hogy a korábban kiugró tehetségként számon tartott Görbiczből a világbajnokság alatt világsztár lett.
A Veszprémi születésű Gőrbicz a Győri ETO saját nevelésű játékosa, és döntő szerepet játszott az elmúlt években már nemzetközi szinten is eredményes klub sikereiben.

A szakembereknek már az utánpótláscsapatokban is feltűntek a kirívóan törékeny testalkatú irányító egészen különleges technikai képessége. „Anita csuklója nem csak a magyar mezőnyben egyedülálló. Nagyszerűen lát a pályán, és igazi csapatjátékos. Minden edző ilyen irányítóról álmodik” – mondta róla az egyik konkurens klubcsapat szakvezetője.

Zseniális csavar a döntőben

Nemzetközi rajongótábor
Részletek a Görbicz Anita Fan Site Foregin fans :) című topicjából:
A kollégáimmal a tegnapi kézilabda meccsen látott angyalarcú 13-asról beszélgettünk. Mindannyian beleszerettünk, és azóta is többször kerül szóba, mint az aranyérmünk.
Szeretnénk megosztani a magyarokkal elég sok francia közös érzését: az aranyérem csaknem lényegtelen ahhoz az érzelemhez képest, amit ennek a fantasztikus játékosnak a felfedezése váltott ki, aki a helyes (és sajnálatosan szomorú) arcával mindannyiunkat megérintett, és amiért kifejezetten rosszul éreztük magunkat a magyar csapat balszerencséjét látva.
(Alain, Franciország)

Anita egyértelműen a legjobb!
(Didier, Paris)

Tudja valaki, hogyan küldhetnék üzenetet Anitának?
(Norway-18)

Görbicz már a tavalyi Európa-bajnokságon is pályára lépett, de állandó kezdőként a horvátországi világbajnokságon szerepelt először nagy válogatott-tornán. A csoporttalálkozókon végérvényesen a csapat egyik kulcsjátékosa lett, a norvégok ellen döntő pillanatban szerzett gólja nélkül például a magyar válogatott be sem jutott volna az elődöntőbe.

Átütő volt a magyar válogatott sokadik legfontosabb (de valóban a legnagyobb tétért játszott) meccsén, a döntőben is. A második félidő közepén – négygólos vezetésnél – olyan csavarral ejtett a hálóba egy indítást, amilyeneket sportműsorszignálokba szoktak bevágni. „Görbicz Anita, a női kézilabdázás Zinedine Zidane-ja, az Audrey Hepburn-tekintetű zseni, aki húszévesen mindent tud erről a játékról, legkésőbb három év múlva egyszerűen kinövi a sportágat” – írja róla legfrissebb számában a Magyar Narancs.

Egyszerüen elejtette a labdát

Bár a mérkőzés végén néhány lövést és átadást elkapkodott, az utolsó percben kétgólos vezetésnél – úgy tűnt: döntő – gólt szerzett. Az izlandi bírók azonban lépéshiba miatt érvénytelenítették a találatot. Erre mondja Mocsai szövetségi kapitány azóta is, hogy elvették a magyar válogatott győzelmét. (Az Index-Törzsaztal Kézilabda-vb topicjának látogatói egyébként a jelenet videofelvételeit kockánként kielemezték, majd összevetették a szabályokkal, és ez inkább a játékvezetők döntését igazolja).

Az ellentámadás végén a franciák felzárkóztak egygólos hátrányra, de már csak tizenhárom másodperc volt hátra. Ilyen rövid időt bármikor ki tud játszani egy csapat, csak körbe kell adogatni, ami még emberhátrányban sem tűnik lehetetlennek. Görbicz kezéből azonban egyszerűen kiesett a labda, a franciák pedig lendületből törhettek a magyar kapura. Az elkeseredetten visszazáró irányító az utolsó pillanatban még megállította az ellentámadást, de már csak piroslap és – ami még nagyobb baj volt – időntúli hetes árán.

Nem csak ügyes

Görbicz Anita
Fotó: Paha (ftc.hanball.hu)
A végleges kiállítás miatt a kispadról is kizárt Görbicz a lelátón zokogva nézte végig a hosszabbítást. Korábban pont ugyanígy ejtette el a labdát a junior-világbajnokságon, mondta el a csapat hazaérkezésekor készített tévéinterjúban, és ismét elsírta magát.

Görbicz eddigi történetét tényleg amerikai filmproducerek találták ki, amit alátámaszt, hogy tehetsége mellett szépsége is állandó téma a szurkolók között. A győri játékos az Indexnek megerősítette, hogy nem csak a játékát dicsérik az elmúlt hetekben rohamosan növekvő rajongótábor tagjai, és hogy még valóban hajadon, sőt „egyelőre vőlegénye sincsen”.

„Meghallgatom az ajánlatokat, de egyelőre ennél komolyabb ügy nem történt egyetlen szurkolóval sem, szerencsére durvaságot sem tapasztaltam – mondja a mostanában csak hihetetlen szerencsével elérhető kézilabdázónő, aki egyébként nem érzi magát a csapat sztárjának. – Most mindenkit nagyon sokan keresnek, ezzel egyáltalán nem lógok ki a csapatból.”

Dán ajánlatok

Vanyus Attila, a Győri Graboplast ETO KC elnöke természetesen különösen büszke a Raduloviccsal együtt (de például Pálingerrel szemben) a vb All-Star csapatába is beválasztott fiatal irányítóra, aki miatt az elmúlt napokban a legkülönbözőbb kérésekkel rohamozták meg egyesületet. „Nem voltunk felkészülve azokra a tömeges igényekre, amelyeket világbajnoki szereplés váltott ki. Folyamatosan hívnak, van aki dedikált Görbicz-fényképet szeretne, van aki mezt, és akad aki Anita játékjogát” – mondta az Indexnek a klub vezetője.

A győri elnök elárulta, hogy a fiatal irányítója miatt a leggazdagabb női kézilabda-bajnokság, a dán liga három élcsapata is megkereste. De az új sztár nem eladó.

Sokat fizetnének, de nem adjuk

„Anita szerződése csak másfél év múlva jár le, de akkor sem szeretnénk megválni tőle, bár anyagilag nyilvánvalóan nagyon jól járnánk. Saját nevelésű játékosunk, és nem az eladásából karunk pénzt csinálni, hanem azt szeretnénk, hogy még sokáig erősítse a csapatunkat” – állítja határozottan Vanyus.

Görbicz az Indextől tudta meg a dánok érdeklődését, és bár hosszú távon egyáltalán nem zárja ki, hogy külföldre szerződjön, egyelőre ő sem foglalkozik komolyabban az ajánlatokkal.