Ervin
14 °C
22 °C

Ferjancsik bronzérmes lett a budapesti kard Világkupán

2004.02.01. 19:35
Ferjancsik Domonkos - az ukrán Vlagyimir Lukasenkóval együtt - bronzérmet szerzett a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard Világkupa-versenyen. Győzött a francia Boris Sanson, miután a döntőben 15-12-re nyert az orosz Sztanyiszlav Pozdnyakov ellen.
Ferjancsik lengyel, kínai és ukrán ellenfélen át jutott el - könnyedén - a nyolcas döntőig, ahol az ugyancsak remekül vívó Lengyel Balázs volt az első ellenfele. Kettejük párharcából a papírformának megfelelően a rutinosabb Ferjancsik került ki győztesen. Az elődöntőben az egyéniben és csapatban összesen négyszeres olimpiai és hétszeres világbajnok Pozdnyakovval szemben lépett pástra. Az első tust az orosz klasszis adta, azután viszont egészen az utolsó pillanatig Ferjancsik vezetett. Látványos akciók végén mindkét oldalon szép, egylámpás találatok estek, s ezekből 14-10-ig a magyar kardozó ért el többet. Pozdnyakov azonban innen is képes volt fordítani. Bravúrja nem az első volt ezen a napon, a negyeddöntőben ugyanis az olasz Luigi Tarantino ellen 3-8-ról, majd 12-14-ről "állt fel".

- Semmiképpen sem csalódás ez a harmadik hely, mert ez az év egyik legerősebb versenye - kezdte értékelését Ferjancsik. - Az elődöntőben majdnem sikerült legyőznöm Pozdnyakovot, de az asszó második felében már nem tudtam rákényszeríteni az akaratomat. Hiába vezettem 14-10-re, a következő akciókból, bármit is csináltam, mindig ő jött ki jól.

Pozdnyakov az ezüstéremmel elnyerte a 2000-ben alapított Gerevich-Kovács-Kárpáti Vándordíjat, ami döntőbe kerülése esetén Ferjancsiké lett volna. Az ötéves sorozat végeredménye: 1. Pozdnyakov 26 pont, 2. Tarantino 26, 3. Ferjancsik 25, 4. Nemcsik Zsolt 24, 5. Julien Pille (francia) 17, 6. Mihai Covaliu (román) 11 (Az első hely sorsáról az döntött, hogy Pozdnyakov 2002-ben megnyerte ezt a versenyt, míg Tarantinónak nem volt győzelme.)

Az idei versenyen a korábbiakhoz hasonlóan nagyon erős mezőny lépett pástra, amit bizonyít, hogy a nyolcas döntőbe többek között négy korábbi egyéni világbajnok jutott be, míg a legjobbak közül ezúttal kimaradt például Covaliu, a legutóbbi olimpia győztese.