Most Kanadát lepnék meg a hokisok

2004.02.03. 15:15
A szlovákok novemberi elverése után a sportág újabb nagyhatalma ellen akarja magát megmutatni a magyar hokiválogatott. Bár nem a legerősebb kanadai együttes lép jégre Székesfehérvárra kedd este hétkor, a sportág őshazájából érkezett csapatban így is található Stanleykupa-győztes játékos, ketten pedig ott voltak tavalyi világbajnokság megnyerésekor. A magyarok visszafogottan nyilatkoztak az esélyekről, tippelni senki nem mer.
Hetedszer csap össze a magyar és a kanadai jégkorong-válogatott kedden, este hétkor, Székesfehérváron. Eddig nem sikerült maradandót alkotni a sportág őshazájának válogatottja ellen, pontot viszont már szereztek hokisaink a kanadaiakkal vívott meccseken. Az utolsó mérkőzésre a két ország csapatai között szinte pontosan hatvanhat éve, 1938. február 18-án került sor, amikor a prágai világbajnokságon szenzációs, 1-1-es döntetlen ért el Magyarország többek között Hircsák István fantasztikus védéseinek köszönhetően.

Még Bethlen gróf is hokizott a kanadaiak ellen

Korábban háromszor is jártak nálunk a juharlevelesek, mindháromszor Budapesten a Műjégpályán mutatták meg tudásukat. Először 1934-ben, és alapos meglepetést okozva 0-0-át játszott a többek között gróf Bethlen Istvánnal felálló válogatottunk. Utoljára 1937-ben csapott össze Magyarországon a két együttes, akkor a vendégek egy góllal voltak jobbak. Európán kívül még nem vívtak meccset a keddi ellenfelek.

Stanleykupa-győztes az ellenfélnél

Amikor eldőlt, hogy a tavalyi világbajnok válogatottja megmérkőzik a Dusan Kapusta edzette játékosokkal, sokan fanyalogtak, hogy milyen együttes állhat szóba a mi, Divízió-I-es csapatunkkal. Természetesen nem az NHL legjobbjai, nem is a Helsinkiben győztesek lépnek jégre Székesfehérváron, de szégyent ezzel a garnitúrával sem vallhat Kanada.

A kedden látható hokisok közül a legnagyobb név Paul DiPietro, aki 1993-ban a Montreal Canadiensszel Stanley-kupát nyert. (Összesen nyolcvan pontot szerzett a világ legrangosabb bajnokságában.) A támadó nem is mellékszerepet vállalt a diadalban, mert a playoffban kilenc gólt ütött. Jelenleg a svájci Zug csapatában szerepel. Ketten - Jeff Schantz és Hnat Domenichelli - még tavaly is észak-amerikai hokiligában ütötték a korongot, Jamie Howard és Jon Alston pedig ott volt a 2003-es vébégyőztes válogatottban. Több NHL-es csapatot megjárt a rendkívül jónak tartott kapus, Frederic Chabot is, míg Stacey Roestot a tavalyi, davosi Spengler-kupán a legértékesebb játékosnak választották.

A kapitány nem tippel és nem változtat

"Nem mondom, hogy nulla az esélyünk, de közel van hozzá" - mondta a mérkőzés esélyeit latolgatva a honi hokiszövetség magazinjának Ladányi Balázs, a z egyik legjobb formában lévő magyar hokis. A szlovák élcsapattal is hírbe hozott támadó az eredménynél sokkal fontosabbnak tartotta, hogy a kanadaiak végig teljes erőbedobással játsszanak, és ne cicázzanak velünk. "Akkor már inkább a nyolcas, de legalább megtudjuk, mekkora a különbség a két ország között" - fogalmazott Ladányi.

A szövetségi kapitány szerint a magyar hoki jövője szempontjából fontos, hogy a közvetlen világelittel találkozzon csapata, egyre közelebb kerüljön hozzá és idővel fel is zárkózzon hozzá. Dusan Kapusta nem akar változtatni az alaptaktikán, vagyis a biztonságos védekezésre fogja helyezni a hangsúlyt kedden is.

A szakember nagyon bízik Budai Krisztiánban, aki a tengerentúlon profiskodó Szuper Levente távollétében a nemzeti csapat elsőszámú kapusa lett. Az Alba Volán hálóőre szerint az eredmény másodlagos, az a lényeg, hogy a nézők jól szórakozzanak.