Meghalt Marco Pantani

2004.02.16. 16:13
Szombat este az olaszországi Rimini egyik szállodájában holtan találták Marco Pantanit, a világhírű kerékpárversenyzőt. A harmincnégy éves klasszis halálának körülményeit vizsgálják, egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni, de azt valószínűleg nem idegenkezűség okozta. A szobájában nyugtatókra bukkantak, de tragédiáját nem drogok, vagy gyógyszer és alkohol keveréke okozta. Pantaninak 1998-ban sikerült az a bravúr, hogy egy évben nyerte meg az olasz, illetve a francia körversenyt.
Az olaszországi Rimini egyik szállodájában szombat este holtan találták Marco Pantanit, a világhírű kerékpárversenyzőt - adta hírül szombat este tizenegy körül a legismertebb olasz napilap, a Gazzetta dello Sport honlapján.

A gyilkosság kizárhatónak látszik

Tekintse meg képeinket!
A Le Rose di Rimini (Rimini rózsái) nevű panzió tulajdonosai értesítették a rendőrséget, a helyszínen a rimini ügyészség emberei azonnal vizsgálni kezdték a körülményeket. A halál oka egyelőre ismeretlen, az orvosszakértői véleményre egyelőre várni kell, de a legutóbbi értesülések szerint a halált nem idegenkezűség okozta.

Az első jelentések szerint a harmincnégy éves Pantani néhány nappal korábban érkezett a Riminiben található hotelba, amelyben egyedül vett ki egy szobát. A személyzet szerint "furcsának" tűnt, csak ritkán hagyta el a szállodát. Az egykori klasszist szombat délután látták utoljára élve, majd miután estig semmi jelet nem adott magáról, a portás gyanakodni kezdett, és bekopogott a szobája ajtaján. Sokadszorra sem kapott választ, ezért nagy nehezen kinyitotta az ajtót - amely belülről volt bezárva - és rátalált az élettelen testre, majd azonnal kihívta a rendőrséget.

Pantaniról egyébként egy olyan hegyet neveznek el Rieti közelében, amelyiket egyszer sem volt képes meghódítani.

Álmában érte a halál a fiatal kerékpárost
Szintén szombaton, álmában hunyt el Johan Sermon 21 éves belga kerékpáros. A versenyző halálának oka egyelőre ismeretlen, a kérdésre a boncolás adhat választ. "Johan néhány hete esett át a kötelező orvosi vizsgálaton, amely semmilyen rendellenességet nem állapított meg" - mondta Ernest De Vuyst, a belga kerékpáros szövetség elnöke.
A Daikin csapat versenyzőjének halála emlékeztett a francia Fabrice Salanson esetére. A 23 éves Salanson tavaly júniusban Drezdában, a német körverseny alatt szintén álmában halt meg, szívinfarktusban.
Nem drog vagy gyógyszer okozta a halált

A helyi hatóságok átkutatták a szobát, és gyógyszereket, leginkább nyugtatókat foglaltak le, de csak kis mennyiségben. A rendőrök kizártnak tartják továbbá, hogy valamilyen drog, vagy alkohol és gyógyszer keveréke okozta volna a halált. A holttesten nem találtak szúrás-, vágás- és ütésnyomokat sem, az erőszakos halál így még inkább kizárható.

Marco Pantani a kilecvenes évek végén a világ egyik legjobb kerékpárosának számított, 1998-ban, egy idény alatt megnyerte a Giro d'Italiát, majd a legpatinásabb körversenyt, a Tour de France-t. Egy évvel később a Girón újra vezetett néhány szakasszal a vége előtt, ám vérében doppingszert mutattak ki, kizárták, majd eltiltották.

Eltiltását letöltötte, és bár többször próbálkozott, nem sikerült a régi formájába kerülnie. 2002-ben nem indulhatott az olasz körversenyen, mert kiderült, hogy előző évben inzulint használt. Tavaly Pantani még versenyzett, tizennegyedik lett a Girón. A Tour de France-on viszont nem indult, mert depressziós problémái miatt kórházban kezelték.

Magánéleti gondjai voltak

Imerősei szerint az utóbbi időben magánéleti problémái is voltak, ezt látszik alátámasztani Davide Cassaninak, Pantani volt versenyzőtársának, illetve barátjának a RAI tévécsatorna szombat késő esti műsorában adott nyilatkozata: "Mostanában gondjai voltak, amikor legutóbb, úgy egy hónapja telefonon beszéltem vele, kiábrándultnak tűnt, mint ha nem is önmaga lett volna, hanem egy másik ember".

A világ legjobb sprintere, a világbajnok Mario Cipollini, aki szintén jóban volt Pantanival, alig jutott szóhoz barátja halálhírét hallva: "Meg vagyok döbbenve, tragédia, nem találom a szavakat, képtelen vagyok bármit is mondani" - ismételgette a klasszis.

Egykor a világ legjobbja volt
Marco Pantani Cesenában született 1970. január 13-án. Profipályafutását 1993-ban kezdte, karrierje során 36 szakaszgyőzelmet szerzett, 1995-ben a kolumbiai világbajnokságon bronzérmet nyert.
Legnagyobb sikereit 1998-ban aratta, amikor megnyerte a legpatinásabb olasz körversenyt, a Giro d'Italiát és a világ leghíresebb versenyét, a Tour de France-t is. Összesen nyolc-nyolc szakaszt nyert a Girón, illetve a Touron, a francia körversenyen hat alkalommal viselte a vezetőnek járó sárga trikót.
Pályája persze nem csak sikerekből állt, a padlóról ért föl a csúcsra: 1995. október 18-án a Milano-Torino egynaposon elesett, és kettős lábszárcsont törést szenvedett. Szinte a nulláról kellett újrakezdenie az edzéseket, a bal lába teljesen legyengült, de visszatért és a legjobbá küzdötte föl magát.
Doppingügye után viszont képtelen volt magára találni, csak közepes eredményei voltak.