Rossi nem lassult az új motorral sem

2004.02.17. 15:54
A tavalyi év végén a Hondától az esélytelenebb Yamahához szerzõdött ötszörös világbajnok motoros már a nagy rivális Biaggiéval azonos köridõt futott az ausztráliai tesztelésen.
A gyorsasági motoros világbajnokság királyketegóriájában, az 500 köbcentis, illetve a Moto GP géposztályban több mint tíz évvel ezelõtt tudott legutóbb gyõzni a Yamaha. A japán márkával 1992-ben a legendás Wayne Rainey lett bajnok, azóta viszont kétszer Suzuki-, és kilenc Honda-sikerrel végzõdött a sorozat.

A Honda az összes menõt leigazolta Rossi ellen

Az utóbbi idõben egyeduralkodó Honda elõbb az ötszörös világelsõ Mick Doohannel, majd az utóbbi három évben a szupertehetség Valentino Rossival uralta a sorozatot. A cég vezetõi rendre hangsúlyozták, a motor és nem a pilóta a gyõzelmek alapja, és 2003 végén el is engedték Rossit a Yamahához.

Az elsõ nap (kedd) eredményei:
Colin Edwards (Honda) - 1:31,06
Sete Gibernau (Honda) - 1:31,37
Valentino Rossi (Yamaha) - 1:31,40
Max Biaggi (Honda) - 1:31,40
Nicky Hayden (Honda) - 1:31,67
Alex Barros (Honda) - 1:31,75
Makoto Tamada (Honda) - 1:31,84
Persze az olasz ász helyett két másik sztárt is igazoltak, így nagyjából az összes olyan versenyzõ Hondával indul idén, akinek bármennyi esélye is lehet Rossi ellen.

A gyári HRC (Honda Racing Company) csapatba szerzõdött Alex Barros is, aki a 2002-es szezon utolsó két futamán, hasonló motorral kétszer is legyõzte Rossit. A brazil csapattársa a tavaly az ötszörös világbajnok társaként indult fiatal amerikai, Nicky Hayden lesz, míg a másik két hondás alakulatban versenyez majd a korábbi négyszeres 250 köbcentis világbajnok, Max Biaggi, a kétszeres Superbike-világelsõ Colin Edwards és a tavalyi Moto GP-második, Seté Gibernau is.

Rossinak viszont nem csak a riválisokkal, de a Hondánál jóval gyengébb Yamahával is meg kell küzdenie, ha meg akarja védeni vb-címét.

Már csak három tized Rossi hátránya

Az elsõ idei teszteken, Malajziában még csak az ötödik idõre volt képes a huszonnégy éves olasz, több mint hét tizedmásodperccel elmaradva a pályacsúcsot motorozó Haydentõl, és hattal Biaggitól.

Az eheti, Philip Island-i gyakorlás elsõ napján viszont már harmadik lett, alig több mint három tizednyire az elsõ Colin Edwards mögött, Biaggival azonos idõt futva. Haydent és Barrost pedig már meg is elõzte.

"Az egyik kedvenc pályám a Philip Island-i, a múltban sok fontos gyõzelmet arattam itt. Rengeteg új beállítást ki kell még próbálnunk a szezon elõtt, a Yamaha mérnökei azon dolgoznak, hogy minél több változattal tesztelhessek. Az elsõ napon még nem volt tökéletes a motor, a váltóval voltak gondok, de ezt szerencsére már sikerült megoldanunk. Az új körülmények között jól ment a motor, aminek különösen örülök, hiszen ezen a pályán nem könnyû jó idõket motorozni" - nyilatkozta elégedetten Rossi.

Négy gyári csapat, a Honda, a Yamaha, a Ducati és az Aprilia a hét végéig folytatja a gyakorlást a 2004-es szezon áprilisi nyitófutamának helyszínén.