Növényi: Az idő nekem dolgozik

2004.02.18. 15:51
A '80-as moszkvai olimpia birkózóbajnoka, a kick-boxban Európa-bajnoki címet szerző Növényi Norbert negyvenhat évesen a hétvégi Ganz-kupán második lett a nehézsúlyúak között. A Magyar Vándor című filmben is szereplő Növényi az Indexnek elmondta, a márciusi országos bajnokságra mindenképpen felkészül, távolabbi tervei egyelőre nincsenek.
Miután nem védhette meg Moszkvában szerzett olimpiai bajnoki címét a Los Angeles-i játékokon, Növényi Norbert elkeseredésében visszavonult, majd sportágat váltott, és a kick-boxolók között lett Európa legjobbja. Aztán harmincöt évesen újra visszatért a birkózáshoz, és kivívta a barcelonai olimpiai részvételt. Tizenkét év után most ismét szőnyegre lépett, a nehézsúlyúak - a 120 kilósok - között indult a hétvégi Ganz-kupán.

Figyelmetlenség - tizenkét év után

"A meccshiány és egy figyelmetlenség miatt nem nyertem meg a döntőt, és kaptam ki 2-1-re. Hiába, tizenkét év kihagyás nem múlik el nyomtalanul" - értékelte teljesítményét az Indexnek Növényi Norbert. A másodszor is visszatérő birkózó nem akart nagy felhajtást, az eredményével elégedett, mert azért, hogy ötödik legyen, nem állt volna újra csatasorba. Nem akart ártani senkinek, és büszke rá, hogy 46 évesen egyenrangú riválisa a fiataloknak. A súlycsoportot nem tartja gyengének, mert az utóbbi években Deák-Bárdos Mihály révén a legsikeresebbnek mondható.

Az Indexnek azt is elmondta Növényi, hogy naponta edz, folyamatosan készül, innen jött az ötlet, hogy az erejét újra kipróbálja. Többségében pozitív volt a kicsengése a visszatérésének, de akadt néhány rosszindulatú megjegyzés is. "Hozzászoktam ahhoz, hogy degradálják az eredményeimet, mondván az olimpia is csonka volt, hogy a kick-box nem is komoly sportág, meg mit akarok én színészként. Pedig az olimpia ugyanolyan erős volt, mint a többi, kick-boxban pedig sokan próbálkoztam utánam, mégsem nyertek" - magyarázta.

A nagy akarat ereje

Úgy véli, hogy vérfrissítést hozott a sportágba, és a magyar bajnokságra feltétlenül felkészül, a nemzetközi versenyeken való részvétele viszont egyelőre kérdéses. "Az idő nekem dolgozik" - tette hozzá tréfásan. "Bebizonyítottam, ha az ember nagyon akar valamit, akkor el is tudja érni" - állította Növényi Norbert.

"Sokan kijöttek a versenyre, a sportággal egyre többet foglalkozik a sajtó, így már csak emiatt is megérte nekiveselkednem" - jelentette ki az olimpiai bajnok. Örömmel tölti el, hogy, mint mondta, az ő révén a valóságshow-k mellett most a birkózás is érdekli a médiát.

Deák-Bárdosnak is jól jöhet Növényi

Meglátása szerint a súlycsoport Európa-bajnoka, és az olimpiai egyik aranyvárományosa, Deák-Bárdos Mihály csak profitálhat egy esetleges meccsükből. "Nagyobb erőbedobásra kényszeríthetem, a kemény felkészülésének egyik alanya lehetek", véli Növényi.

A színészettel kapcsolatosan kifejtette, jelenleg kevés alkalmat kap színházakban, de a filmekben gondolnak rá, így játszhatott például a nemrég bemutatott Magyar Vándorban is.