'Kis híján koporsóban végeztem'

2004.03.26. 11:51
Egy spanyol kerékpáros, Jesus Manzano nyíltan beszélt az AS című lapnak a tavalyi Tour de France-on átélt, dopping miatti szenvedéseiről. A Kelme egykori versenyzőjét a spanyol kerékpáros-szövetség már pereli, volt csapata fontolgatja az eljárást.
A spanyol Jesus Manzano, a Kelme csapat volt kerékpárosa az AS című lapban megjelent interjúban szokatlan nyíltsággal beszélt arról, hogyan doppingolnak a kerékpárosok, illetve hogyan adagolják nekik a tiltott teljesítményfokozókat.

A 25 éves Manzano, akinek a szerződését erre az évre már nem hosszabbították meg, a kétrészes cikkben nem tagadja, hogy bosszúból igyekszik lerántani a leplet a tiltott szerek, módszerek használatának, alkalmazásának praktikáiról.

A vércsere bevett módszer

A spanyol kerekes arról mesél, hogy az ő csapatánál például bevett gyakorlat volt a vér levétele, majd későbbi visszajuttatása a szervezetbe. Elmeséli azt is, hogy a tavalyi Tour de France egyik hegyi szakasza előtt olyan szert adtak be neki, amitől később elájult, majd a franciaországi versenyről hazatérve vért kapott, s ezt követően majdnem meghalt.

Doppingügy Kínában és az USA-ban is
Doppingolás miatt kétéves eltiltás fenyeget egy kínai úszót, akinek nevét egyelőre nem tették közzé.
A válogatott sportoló még egy tavaly novemberi ellenőrzésen bukott meg közelebbről meg nem nevezett tiltott szer használata miatt, bár a kilátásba helyezett, két esztendőre szóló versenytilalom azt valószínűsíti, hogy a legveszélyesebb illegális teljesítményfokozónak számító anabolikus szteroidok valamelyikéhez nyúlt az illető.
Li Hua, a kínai úszószövetség alelnöke annyit közölt még az AP-vel, hogy az esetről értesítették a nemzetközi szövetséget, a FINA-t.

Amerikában két évre eltiltották a versenyzéstől Lyndsay Devaney amerikai úszónőt, mivel nem volt hajlandó doppingmintát szolgáltatni.
A 22 éves sportoló egy januári, versenyen kívüli ellenőrzésnél tagadta meg, hogy alávesse magát a vizsgálatnak.
Büntetése az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) bejelentése szerint 2006 márciusáig szól, de Devaney máris közölte, hogy inkább örökre felhagy a versenyzéssel, s visszavonul.

"A Tour elején általában kevés szert használunk, mert az elöljárók abból indulnak ki, hogy a korábbi kezelések elégségesek az első hétre. Aztán amikor jönnek az első hegyek, változik a helyzet - mesélte Manzano. - A tavalyi verseny egyik reggelén váratlanul olyan készítményt kaptam, amilyet előzőleg soha. A szakasz felénél volt egy szökés, és én is elindultam. Nem sokkal később farkaséhséget éreztem, majd elnehezültek a karjaim. Három kilométerrel később hánynom kellett, nagyon melegem volt, miközben hideg veríték vert ki. Reszkettem. Mentem még ötszáz métert, majd már csak arra emlékszem, hogy egy mentőautóban fekszem. Felduzzadt a nyelvem, nem kaptam levegőt. Azt szerettem volna, ha rést nyitnak a torkomon. Később a hasam puffadt fel, nem tudtam vizelni, a gyomrom rettenetes állapotban volt."

Majdnem belehalt a transzfúzióba

Spanyolországba hazatérve a csapat illetékesei vértranszfúzióra kötelezték, mivel úgy gondolták, hogy indul majd a portugál körversenyen.

"Az első 125 mililiter után kezdtem magam nagyon rosszul érezni. Jobban fáztam, mint ha az Északi-sarkon lettem volna. Ha a tervezett fél litert beadják, koporsóban végzem" - emlékezett vissza a kerekes.

Manzano szerint a vér tárolása furcsa módon történt: "Levettek mondjuk egy litert, s két félliteres tasakba tették. Ezeket azonban nem jelölték semmivel, és nem is helyezték biztonságba."

Beperelik Manzanót

A volt versenyző nyilatkozatát nem vette jó néven a spanyol szövetség (RFEC), melynek illetékesei máris jelezték: jogi útra terelik az ügyet. Szerintük Manzanónak felelnie kell a kijelentéseiért. Az RFEC közleményében azzal érvelt, hogy nincs helye az általánosításnak. A szövetség ezzel együtt maga is vizsgálatot indít.

A Kelme, a spanyol biciklis volt csapat ugyancsak jogi lépéseket fontolgat.