Huszonnégy pontos vereség az olimpiai bajnoktól

2004.03.28. 21:04
A Pécs előző napi nyolcpopntos legyőzése után a magyar válogatottat huszonnégy pőonttal győzte le az Európában túrázó olimpiai bajnok Egyesült Államok válogatottja.
"Különösebben nem foglalkoztat az eredmény, hiszen egy csak egy felkészülési meccs volt, majd holnap a válogatottal megverjük őket" - mondta szombaton Rátgéber László. A magyar női kosárlabda-válogatott és a MiZo-PVSK szakmai munkájának irányítója ezt azután mondta, hogy klubcsapata végig partiban volt és csak nyolc ponttal kapott ki az olimpiai bajnok Egyesült Államok csapatától.

Magyar csapat legutoljára 1999 februárjában nyert az amerikaiak ellen, akkor a Ferencváros verte őket európai körútjuk során. A találkozó előtt köszöntötték a magyar válogatott csapatkapitányát Iványi Dalmát, aki századszor szerepelt a válogatottban.

A feldobás után a tengerentúliak szerezték meg a labdát, de első akciójukat pont nélkül zárták, akárcsak a mieink. Az első pontot végül az amerikaiak szerzik, míg a magyar csapat első pontjait az ünnepelt Iványi szerezte. Az olimpiai bajnok az előző napi pécsi vendégszereplése alkalmával rájött, hogy nem szabad az első negyedet sem lazábbra venni, így a negyed felénél hat ponttal vezetett. A mieink ennek ellenére nem ijedtek meg, Eördögh például három ember között szerzett pontot. A negyed végére tíz pont volt a két csapat között a különbség (17-27).

A második tíz percben még nagyobb sebességre kapcsoltak az amerikaiak, még jobban összpontosítottak, de nem tudtak ellépni Károlyiéktól. A legnagyobb különbség talán a lepattanók megszerzésében volt, amiért nem érheti szemrehányás a jóval alacsonyabb összetételű magyar csapatot. A nagy szünetre így maradt a tízpontos különbség (33-43).

A harmadik negyedre aztán belekezdtek az amerikaiak, igazi "tripla-parádét" tartottak, minek köszönhetően percek alatt szereztek húsz pontot a mieink hat pontjával szemben (39-63). A folytatásban összeszedte magát a magyar csapat, így sikerült az utolsó játékrészre húszpontos különbséggel érkezni (49-69).

A zárószakaszban Rátgéber edző minden játékosának lehetőséget adott, azonban ekkor már nem volt tétje a találkozónak, csupán a tisztes helytállás lehetett a mieink célja. Ez végül is Englert tripláinak köszönhetően sikerült is. A magyar csapat legjobb dobói Englert Orsolya (16) és Eördögh Edit (12) voltak.

Eredmény:
Női kosárlabda mérkőzés:
Magyarország - Egyesült Államok 64-88 (17-27, 16-16, 16-26, 15-19)