Újabb győzelem a jégkorong vb-n

2004.04.13. 15:04
A norvégiában zajló divízió I-es világbajnokság második játéknapján hiába vezetett kétszer is Belgium, a jóval esélyesebb magyar válogatott két góllal győzött. A meccsen egyik csapat sem tudott jelentősebb előnyre szert tenni, az utolsó harmadban azonban Palkovics két villanással aldöntötte a találkozót. A mieink csütörtökön a norvégokkal találkoznak.
A magyar jégkorong-válogatott az angolok ellen aratott bravúros győzelem után a mezőny leggyengébbnek titulált csapatával, a belgákkal mérkőzött a norvégiai divízió I-es világbajnokságon. Az előző napi találkozó remek befejezése után a magyar csapat számára ezúttal csak a győzelem aránya lehetett kérdéses. (Hétfőn a britek egy perccel a vége előtt egyenlítettek, de Palkovics és Peterdi is eredményes tudott lenni az utolsó percben, így 5-3-ra nyert Dusan Kapusta együttese.)

Villámgyors belga vezetés

Az elmúlt két évben a magyar válogatott két érmet (egy ezüst, egy bronz) szerzett, és a kapitány (valamint a közvélemény) ezúttal is az éremszerzés reményében kelt útra, ehhez azonban az ilyen "kötelező" meccseket hoznia kell Ladányiéknak.

Talán az előző napi stressznek, talán az ellenfél lekicsinylésének volt köszönhető, hogy a belgák már a 28. másodpercben előnybe kerültek, amikor Lipsonen passzát Schuchewytcsh lőtte Budai kapujába. Szerencsére a gyors válaszra sem kellett sokat várni, két perccel később emberelőnyös helyzetből Tokaji átadása után az előző nap két gólt szerzett Ladányi talált a hálóba.

Egy percen belül fordítottunk

A 6. percben azonban ismét az ellenfélnél volt az előny, miután egy Kustermans-Lootens összjáték után kellett Budainak újra kapitulálnia. A magyar csapatot meglepte a belgák agresszív játéka, talán ennek tudható be, hogy csak újabb hét perc elteltével sikerült egyenlíteni. A 14. percben egy újabb emberelőnyös támadás végén Peterdi-Vas-Horváth összjáték után utóbbi lőtt a belga kapuba. Sőt! Még ugyanebben a percben Fodor átadása után Hoffmann is eredményes volt, így máris a mieinknél volt az előny.

Döntetlen a záró harmad előtt

A második harmadban sokáig csak a mezőnyben zajlott a játék, a kapuk elvétve kerültek komolyabb veszélybe. A 28. percben Peterdi kapott kétperces büntetést, melyet a belgák Raekelboom góljával használtak ki. Négy perccel később már ismét a belgák vezettek. Az első gól szerzője Schuchewytcsh volt ismét eredményes.

Az utolsó harmadnak azonban döntetlennel mehettek neki a csapatok, mert a második játékrész vége előtt két és fél perccel Sille passza után Ocskay egalizálta az eredményt.

Ismét Palkovics döntött

A záró harmadban hiába támadott többet a magyar együttes, sokáig nem tudott betalálni a belga kapuba. Az 53. percben aztán Ladányi passzát Palkovics lőtte be, majd három perccel később ugyanő volt eredményes, ezzel eldöntve a találkozót.

Az utolsó percben a belgák ugyan levitték kapusukat is, de az eredményen már nem tudtak változtatni. A magyar válogatott, ha nehezen is, de hozta a kötelezőt, és bizakodva várhatja a csütörtöki norvégok elleni összecsapást, mely minden bizonnyal létfontosságú lesz a helyezések szempontjából.

Keretes címe
Magyarország - Belgium 6-4 (3-2, 1-2, 2-0)
Gólszerzők:
Ladányi (3.), Horváth (14.), Hoffmann (14.), Ocskay (38.), Palkovics (53., 56.) illetve Schuchewytcsh (1., 34.), Lootens (7.), Raekelboom (30.)