Euroliga bronzmérkőzés: MiZo-Pécs - Brno 69-65

2004.04.19. 09:01
A MiZo-PVSK női kosárlabda együttese túltéve magát az elődöntőben elszenvedett vereségen, Iványi Dalma parádés játékával megszerezte az Euroliga harmadik helyét. Rátgéber László együttese a cseh Brno-t verte négy ponttal. A francia Valenciennes 2002 után másodszor nyerte meg a női kosárlabda Euroligát,
Az elmúlt héten megsérült és megműtött Károlyi Andrea nélkül állt fel a Mizo-Pécs női kosárlabda-csapata a női Euroliga bronzmeccsén. Az ellenfél az a Brno volt, mely csak a Jekatyerinburg kizárása miatt kapott lehetőséget a négyes döntőben és a Gdynia elleni elődöntőben nem is nagyon látszott a játékukon, hogy mit is kerestek itt.

Rátgéber László, a pécsiek mestere a találkozó előtt úgy nyilatkozott, sikerült csapatából a vereség okozta elkeseredést "kiűzni" és igenis komolyan veszik a bronzmeccset, mert ezzel tartoznak lelkes közönségüknek. Boiko révén a pécsiek szerezték meg a vezetést és ez már siker volt, hiszen a Valenciennes elleni elődöntőben egyszer sem vezetett a baranyai csapat.

A Valenciennes simán nyert a döntőben
A francia Valenciennes 2002 után másodszor nyerte meg a női kosárlabda Euroligát, miután a pécsi Final Four döntőjében legyőzte a lengyel Gdyniát.
US Valenciennes (francia)-VBW Gdynia (lengyel) 93-69 (25-18, 26-14, 20-19, 22-18)
Pécs, 3000 néző, v: Lazarosz (görög), Drabikovszkij (ukrán)
Pontszerzők: Feaster 22/12, Wauters 22/6, Sauret 16/3, Lawson 10, Batkovic 8, Brown 6, Le Drean 6, Dieng 3/3, illetve Dydek 17/3, Melvin 15, Trojna 10/3, Vodopjanova 7/3, Pawlak 6, Powell 5, Mizrachi 5/3, Bibrzycka 2, Cuprys 2

Iványi: tizennyolc pont két negyed alatt

A folytatásban is a pécsiek irányítottak és vezettek, de komolyabb előnybe nem tudtak kerülni, mert az ellenfél mindig tudott egyenlíteni. Sőt, a játékrész felénél már vezettek is (11-12). Ettől vérszemet kaptak a csehek és pár pillanattal később már hat ponttal mentek. A Pécs szerencsére nem omlott ösze, küzdött becsülettel, de nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. A csehek hozták az elődöntőben látott formájukat, azaz ütöttek-vágtak akit értek.

Ennek ellenére az utolsó másodpercekben pontokat is szereztek, így tíz perc játék után hat ponttal vezettek. A második negyed cseh pontokkal indult, így Iványi hiába dobott triplát, nem csökkent a hátrány. Tíz pontos cseh előnynél megrázta magát a hazai együttes, és szebbnél szebb akciók után pillanatok alatt feljött négy pontra (28-32).

Magyar előny a szünetben.

Iványi labdaszerzéseinek és pontjainak köszönhetően a nagyszünetre már a pécsieknél volt az előny (38-37). A magyar csapat irányítója parádésan játszott, hiszen két negyed után tizennyolc pontot szerzett, rengeteg lepattanó és remek szerelés fűződik a nevéhez.

Pécsi pontokkal indult a harmadik tízperc, a csehek többször is durvasággal próbáltak felelni a mieink remek játékára. Ez be is jött nekik, a játékrész felénél már vezettek (50-52). Percekig egyik csapat sem talált be, így az utolsó tízpercnek egypontos cseh előnnyel mehettek neki a csapatok.

Iványi parádé

Boiko szerzi a negyed első kosarát, ami ezt jelentette, ismét vezetett a Pécs. Két hiba és máris fordult az állás. Felváltva szereztek pontot az együttesek, minek köszönhetően öt perccel a vége előtt megint a Rátgéber-csapat vezetett. Iványi szinte eufórikus hangulatban játszott, a saját palánkja alatt labdát szezett, indított, majd a túloldalon a lepattanót már ő helyezte a csehek kosarába.

Másfél perccel a vége előtt hárommal ment a PVSK, majd Branzova triplája és egy kimaradt cseh lehetőség után már hat pont az előny. A csehek letámadnak, de már nem tudnak mit kezdeni a remekül védekező pécsiekkel. Így a MiZo-Pécsi VSK 2001 után másodszor is megszerezte a bronzérmet az Euroligában.

Eredmény:
MiZo-Pécsi VSK - Gambrinus Brno (cseh) 69-65 (19-25, 21-12, 12-16, 17-12)
Pécs, 4000 néző, v: Chaves (spanyol), Semmes (izraeli)
Pontszerzők: Iványi 22/6, Tranquilli 14, Boiko 12, Branzova 12/6, Ambrus 6, Béres 2, Szakács 1, illeve Machova 15/6, Viteckova 14/6, Vecerova 9, Hamzova 9, Kovacova 7, Zirkova 7/3, Sarenac 4

Rátgéber: Nekünk nem sztárjaink, hanem hőseink vannak
Rátgéber László, a PVSK vezetőedzője:
"Örülök, hogy itt van a tornán a múlt és a jelen első számú irányítója a Valenciennes-ből a nemzetközi szövetséghez igazolt Yannick Souvré és a mai meccs legjobbja, Iványi Dalma személyében. Nekünk nem sztárjaink, hanem hőseink vannak. Tegnap videózás helyett elbeszélgettem a lányokkal, és arra kértem őket, hogy a szívükkel és a fejükkel játsszanak".

Iványi Dalma, a PVSK csapatkapitánya:
"Belülről nem volt könnyebb mérkőzés, mint az elvesztett elődöntő. Akkor nem voltunk elég agresszívak, és a franciák esélyt sem hagytak nekünk. Be akartuk bizonyítani a közönségünknek, sőt az egész világnak, hogy jobbak vagyunk a pénteken látottaknál. A 2001-es bronzéremnél fényesebb ez a diadal, hiszen most gyengébb kerettel és sérült hiányzókkal vágtunk neki a Final Fournak".